20 maart 2014

Yellen minder duif dan vroeger

De beurs was niet blij met de verklaring van de FED. Forward guidance veranderde naar een wat onduidelijk opportunistisch verhaal. De FED hield een behoorlijk positief verhaal over de economie, niet uit het veld geslagen door het koude weer.
Bijna alle gouverneurs gaven aan dat ze dachten dat de rente in 2015 al verhoogd gaat worden. Slechts twee gingen voor 2016. Dat betekent waarschijnlijk dat Yellen naar 2015 is gegaan, terwijl ze vorige keer nog voor 2016 ging. De markt moest echter  vooral braken van de veel agressievere verwachte renteverhogingen voor 2016 van de FED gouverneurs.

Yellen kwam aan het woord in haar eerste persconferentie en de beurs herstelde weer. dat was volkomen onbegrijpelijk, want Yellen maakte een enorme uitglijder (een Dijsselbloemetje: zeggen wat je vindt terwijl de financiële pers dat een beetje dom vindt en voor de conseqenties terugdeinst) volgens commentatoren als Wessels (voormalig doorgeefluikje van de FED in de Wall Street Journal): op de vraag wat de FED bedoeld met dat de rente voor een aanzienlijke periode niet verhoogd worst na het stoppen van QE zei ze dat ze aan zes maanden dacht. D.w.z. al in het voorjaar in 2015 (en niet najaar). Dat wordt heel wat rechtbreien als de economische groei de prognose van de FED niet overtreft.

Er was deze keer een duif die het niet eens was met de voormalige superduif Yellen. Kocherlakota vindt dat de FED zo niet genoeg doet om de inflatie terug te brengen naar 2%. In vorige vergaderingen waren het de haviken die het beleid van Bernanke wat te gortig vonden. Kortom, rente omhoog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten