2 maart 2014

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De S&P zette een all time high zonder dat er goed nieuws was waar je echt enthousiast van wordt. De onrust in de Oekraïne leidde niet tot koersdalingen van betekenis.

In januari zagen we het omgekeerde: een kleine correctie zonder dat je kon aangeven wat er voor nieuws was wat dit rechtvaardigde. Achteraf was er wel enige rechtvaardiging: de soft patch van de Amerikaanse economie. Ook de afgelopen week kreeg het soft-patch- gevoel weer enige voeding: initial claims voor werkloosheid stegen behoorlijk, enkele staten hadden slechte surveys voor de industrie (maar Chicago was goed), hypotheekaanvragen daalden. De economische groei voor het vierde kwartaal werd 1,1% neerwaarts herzien.
Er was ook enig tegengif: nieuwe orders vielen mee, het consumentenvertrouwen daalde minder dan verwacht of steeg juist (Michigan), verkoop nieuwe huizen steeg verrassend veel.
Per saldo zakken de verwachtingen voor de  groei in het eerste kwartaal verder weg tot onder 2%, sommigen zien maar 0,6%.
Het weer was extreem, met grote delen van Amerika waar het extreem koud was (plaatje Morgan Stanley,maar februari was ook te koud en maart startte ook koud) en Californië wat een warme woestijn aan het worden is

Het plaatje hierboven laat zien dat droogte in Californië voor hogere voedselprijzen kan zorgen.

Janet Yellen kon de door het koude weer uitgestelde tweede hoorzitting voor het congres in de ogen van beleggers goed afronden.

De rente daalde vorige week terwijl de beurs steeg, een ongebruikelijke situatie. De 30-jaar swaprente kwam zelfs even onder 2,5%. Het is enigszins onduidelijk waarom, maar het lijkt op een combinatie van de goede intenties van de FED en de ECB versus iets minder verwachte groei door de koude op korte termijn, terwijl men moed houdt voor de lange termijn. En Oekraïne(?).

De Chinese Yuan werd plots behoorlijk zwak, waarmee heel wat speculanten op het verkeerde been werden gezet, want de bedoeling van de PBoC ook schijnt te zijn geweest. Conference Board Leading Indicators verbeterden.

In Europa viel de IFO expectations iets tegen, een teken dat de vooruitgang van de leading indicators in Europa even gaat stokken. Detailhandelsverkopen in Duitsland waren heel sterk omhoog. De inflatiecijfers  van de Eurozone waren iets hoger dan verwacht.

In Japan viel de flash PMI iets terug, maar de industriële productie steeg 4% in januari. Orders voor de bouw schoten omhoog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten