11 november 2014

30 jaar staatsleningen, de topbelegging van 2014


20% opbrengst op een veilige (ahum) 30 jaar staatslening: dat cijfer van 20% spreekt kennelijk tot de verbeelding.

De rendementen van vele Nederlandse pensioenfondsen zijn over 2014 geweldig door hun rentematching met de verplichtingen. Toch moeten ze korten, omdat de rente zo gedaald is.
(plaatje Bianco: 2014 is tot nu toe een van de beste jaren qua opbrengst ooit voor 30-jaar staatsleningen) 
De opbrengsten van staatsleningen zijn zo geweldig dat Michiel de Bruin er over gaat schrijven bij de Financial Investigator.
Hij merkt op dat er een hele generatie obligatiebeleggers is die alleen maar structureel dalende rentes heeft meegemaakt (even afgezien van 1994). Hoe gaan zij reageren als de rente gaat stijgen?

Een en ander lijkt precies het tegenovergestelde als toen ik pas begon met werken in 1979 (35 jaar geleden, ik kreeg zowaar vorige week ter gelegenheid hiervan een oorkonde van BMO met cadeau).

Een hele generatie had toen alleen maar een stijgende rente gezien. Desalniettemin dacht men steeds dat de rente zou dalen. Men had immers nog nooit zo'n hoge rente gezien.

Maar ondertussen ging men wel geloven in steeds hogere inflatie.

De volatiliteit werd steeds hoger

Toen kwam er een enorme breuk: Volcker verhoogde rente tot ver boven de pijngrens en de inflatietrend was gebroken

Rentes vlogen enorm op en neer rond 1981.

Uiteindelijk daalde de rente veel harder en langer dan iedereen dacht rond 1982.


Nu hebben we Draghi in de rol van een omgekeerde Volcker: hij moet de deflatiegeest weer in de fles stoppen. Whatever it takes.

We hebben een enorm lange periode gezien van dalende rentes. Iedereen verwacht desalniettemin dat de rente gaat stijgen. Men heeft immers nog nooit zo'n lage rente gezien.

Men begint nu heel erg te geloven in deflatie in de Eurozone (ik ook; interne devaluaties van Spanje, Italië, olieprijzen die naar nul gaan, prijsoorlogen op het internet en supermarkten, op geld beluste tandartsen die toch hun tarieven moeten verlagen)

Hoe laag de rente ook is, de volatiliteit is enorm. De rente kan op een dag spectaculair dalen (en stijgen straks misschien ook nog wel).

We hadden zelfs een flash crash in de Amerikaanse rente op staatsleningen op 16 oktober.

Uiteindelijk…?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten