8 november 2014

credit spreads kwetsbaar voor toenemende illiquiditeit

De kleine correctie van september oktober zorgde voor een oplopen van de credit spreads. Hierboven een plaatje van Bianco voor investement grade credits vergeleken met de CDX spreads die aangeven hoe duur het is voor default te verzekeren.
De laatste tijd zie je aan die verzekeringskosten dat het defaultrisico stabiel is terwijl de spreads wel opgelopen zijn. Dat zou dan veroorzaakt zijn door de verwachting dat credits voortaan minder liquide zijn. Je gaat er echt niet meer van afkomen als je dat op een gegeven slecht moment zou willen (in goede tijden lukt het nog wel).

Source: Federal Reserve Bank of New York. Primary Dealer Statistics, Net Positions in Corporate Bonds and SIFMA. Annual data as of Q2 2014.
Cijfer 2004 lijkt me kras, maar ontwikkeling is duidelijk: de kredietmarkt, obligatiemarkt groeit enorm, maar wordt steeds minder ondersteund door (systeem)banken. Tel daarbij de ETF’s op die geforceerde liquiditeit moeten leveren en je weet dat dit over enige tijd (2018?) verschrikkelijk fout gaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten