9 november 2014

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Wall Street kon opnieuw weinig voatiel all time highs zetten. Het gaat beter met de economie, de winstmarges staan nog niet onder druk door te hoge loonstijgingen en de centrale banken zijn nog steeds buitengewoon royaal.
De republikeinen boekten een fikse verkiezingswinst en krijgen de meerderheid niet alleen in het congres, maar ook in de senaat. Obama zal à la Clinton zich constructief op moeten stellen (snel de Keystone pijpleiding goedkeuren bijvoorbeeld), maar dat zal hem minder gemakkelijk afgaan denkt men.
De olieprijzen zetten hun val voort, Saoedi-Arabië rekent lagere prijzen aan de VS en gaf aan pas bij $70 te gaan denken over inkrimping productie.
De rente steeg nauwelijks op al het goede economische nieuws. Credit spreads verbeterden niet met de beurzen mee.

In de VS steeg de ISM manufacturing weer naar 59, veel hoger wordt het zelden. Nieuwe orders waren zeer sterk (veel sterker dan het officiële cijfer van nieuwe orders van vorige maand). De ISM non manufacturing (diensten) daalde naar 67,1.
De werkgelegenheidsgroei was 214.000, iets onder de verwachting, maar toch zeer sterk, vooral ook inclusief de opwaartse bijstelling van vorige maanden, de stijgende participatiegraad en de dalende werkloosheid naar 5,8%. De gemiddelde werkweek werd langer. Initial claims bleven extreem laag. Alle indicatoren wijzen op een doorgaande flinke groei van de werkgelegenheid.
Het handelstekort liep op (door meer import), wat wijst op een neerwaartse herziening van de 3,5% groei in de VS over het derde kwartaal. De arbeidskosten per eenheid product stegen 0,3% over het derde kwartaal, meer dan in het tweede kwartal, maar toch een goed cijfer.

In Europa herstelde de Franse PMI iets en daalde de Duitse PMI een beetje. Detailhandelsverkopen waren met -1,3% erg zwak in de Eurozone.
Draghi bleef vasthouden aan een uitbreiding van de balans van de ECB met € 1000 miljard, nu gesteund door de andere gouverneurs. Hij had geen nieuw nieuws, maar de euro werd er toch zwakker door tegen de dollar.

In China wijzen de PMI's op een verdere lichte afzwakking van de groei, die bestreden wordt met meer investeringen in spoorwegen en een ruimer monetair beleid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten