20 november 2014

de economische cyclus volgens Morgan Stanley

In de VS is men net de expansiefase ingegaan. Meestal is dat een goede periode voor aandelen, net als recovery.
Het is natuurlijk de kunst op tijd te bepalen in welke fase je zit. Daar gaat het meestal mis. Men ziet zelden de recessie op tijd of dat er een nieuwe klap naar beneden komt zoals in 2002.
De cyclus in Europa is ook een voorbeeld hoe je de mist in kunt gaan. In 2011 kwam je in een moeras terecht. Na recovery kwam er duidelijk downturn, ook al geeft Morgan Stanley dat niet aan. Maar je kunt de Grieken er niet van overtuigen dat er geen downturn was.

Maar meestal is de volgorde 1234 en dat betekent dat je als je in 2 (recovery) zit voor een hele tijd goed zit met aandelen (en wie echt veel wil verdienen moet aan het einde van repair in de beurs stappen).
Helemaal eens ben ik het niet met de indeling van Morgan Stanley, maar wel met het principe: je bepaalt de fase van de cyclus, meestal inderdaad iets van 1234 fases en dan kijk je hoe  het toegaat met beleggingen in die fase.
Waarom is dat de moeite waard? Mensen denken lineair en niet in golven. Dit 1234 systeem is de simpelste manier om iets niet lineair door te trekken.
Je kunt in plaats van de economische cyclus ook de monetaire nemen, dan krijg je niet iets totaal anders. En liefst wil je dat beide analyses elkaar bevestigen, zoals al een paar jaar het geval is in de VS.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten