18 november 2014

millennials geven hun geld niet uit, maar als ze het doen dan aan gezond voedsel, huren, kleding


Millennials zijn geboren tussen 1980-1995, het zijn de kinderen van de babyboomers. Ze zitten (nog) niet vol met schuld. Ze huren, kopen wel een auto, gaan uit eten (simpel), eten gezond, kopen kleren.
Ze hebben niet geprofiteerd van de stijging van de aandelenkoersen, maar lijden wel onder de dalende huizenprijzen sinds 2006. Dat remt hun consumtie af.
Millennials hebben geleerd dat schuld vies is. Ze geloven niet meer in de American Dream en dat is essentieel om heel hoge schulden op je te nemen. Als je niet gelooft dat je straks meer gaat verdienen ben je oliedom, dommer dan zwarte piet, als je je flink in de schulden steekt.

De lagere huizenprijzen wegen nog heel zwaar op de consument. Ik had gedacht dat MEW (mortgage equity withdrawal, het opeten van de overwaarde van je huis) al positief zou worden in 2015, maar MS denkt dat het pas in 2020 of zo gaat gebeuren. En ik ben bang dat ze gelijk krijgen.

Huizenprijzen moeten nog aanzienlijk stijgen voor meer MEW. Men zal voorzichtiger geld aan het huis onttrekken dan rond 2005.

Vreemd is dat ze bij Morgan Stanley (Zentner c.s.) schuld huishoudens/beschikbaar inkomen weer laten toenemen. In een verhaal over millennials is dat raar. Een van de kenmerken is dat deze jonge generatie zich veel minder in de schulden steekt, omdat ze niet geloven in The American Dream.

Dat doortrekken van de lijn voor schulden van particulieren versus inkomen is niet zo voor de hand liggend als de lange trend en de Piketty-uitleg aangeven. Demografie maakte het van 1950-2000 mogelijk om steeds meer schulden te maken versus het inkomen in het Westen. Maar nu slaat de veroudering toe met zijn grote daling van het human capital en lagere inkomens van ouderen. Daar hoort een daling van schuld/inkomen voor de hele economie bij. Dat geldt overigens meer voor Japan en Continentaal Europa dan voor de VS en de andere Angelsaksische landen.
Demografie wijst erop dat het prudent zou zijn als de lijn schuld/inkomen verder zou dalen. De tijdgeest leert dat ook: schuld is vies, millennials weten dit


Geen opmerkingen:

Een reactie posten