2 november 2014

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De S&P kon een op een nieuwe recordwaarde sluiten. De krachangsten van oktober konden snel ingeruild worden voor hebzucht vanwege extra QE van vooral Japan, nadat de ECB al het goede voorbeeld had gegeven. Een meevallende groei in de VS over het derde kwartaal en een niet aflatende stroom goede winstberichten deden de rest.

De economische groei van 3,5% over het derde kwartaal was iets meer dan de 3% die verwacht was, ondanks een negatieve bijdrage van de voorraden maar vooral door een positieve bijdrage van de overheid, import en andere investeringen.
De FED beëindigt officieel het bijkopen van leningen in het kader van QE, maar de balans blijft even groot en als het even tegenzit, dan komt de FED opnieuw met iets leuks (net als de ECB en de BOJ en Peoples Bank of China). Men beloofde de rente nog geruime tijd niet te verhogen, al gaat het nog zo goed met de werkloosheid.
Het consumentenvertrouwen in de VS (Michigan) staat op het hoogste punt sinds 2007. Initial claims staan op het laagste niveau sinds meer dan een decennium. Persoonlijk inkomen steeg slechts 0,2% in september. Orders voor duurzame goederen daalden onverwachts, met 1,7%. De arbeidskosten (ECI) stegen met 0,7% in het derde kwartaal, vrij veel. D.w.z. het wordt weer tijd meer te gaan investeren.
Men begint een overwinning van de republikeinen in de senaat in te prijzen dinsdag (hoge kans dat ze de meerderheid halen).

In Japan steeg de industriële productie met 2,7%, een meevaller. Maar het belangrijkste nieuws was de enorme hoeveelheid extra QE die men gaat loslaten op de markten, ook een beetje op de aandelenmarkt. De yen verzwakte hierdoor en de Japanse beurs schoot omhoog.

In Duitsland daalde inflatie 0,3%vorige maand tot 0,7% op jaarbasis. Ook de detailhandelsverkopen over september vielen tegen. De IFO daalde verder, de verwachtingen zitten nu verder onder 100 (98,3 tegen vorige maand nog 99,3).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten