27 november 2014

Evaluatie van de tien verrassingen die ik zag begin 2014


Er is dit jaar veel minder uitgekomen van de verrassingen die ik voorspelde dan in de vorige paar jaar.

Een korte atie
1.     Mooie winstgroei, 10%+ in de VS en 20%+ in Europa

In de VS komt die 10% wel in de buurt. De winstgroei is goed vergeleken met de nominale groei van het BNP, maar niet zo goed als de hoge ISM’s aangaven op basis waarvan ik de voorspelling deed. De lage inflatie is een van de boosdoeners. De 20% winstgroei in Europa kwam al helemaal niet. Dat was gebaseerd op het aantrekken van de groei. De versnelling van de groei zou beter zijn dan in de VS. Nee dus.

2.     Groei in de VS van 3,5%+

Nee, de polar vortex zorgde voor een krimp in het eerste kwartaal. In de andere kwartalen wel 3,5%+ groei. Nu lijkt de groei maar 2,4% te worden.

3.     We krijgen een elfstedentocht

Nee. De winter was extreem streng in de VS, maar daardoor zacht in Europa. Polar vortex was belangrijker dan de zonnevlekken op basis waarvan ik voorspelde.

4.     De inflatie in de VS zal hoger zijn dan verwacht

Inflatie is veel lager dan verwacht, vooral door de lagere olieprijzen. In de VS is de inflatie wel beter blijven liggen dan in Europa, o.a. door de huurstijging.

5.     De rente zal ongeveer stijgen zoals is ingeprijsd

Iedereen voorspelde fikse rentstijging, niemand daling. Zelfs ik vond dat zeer moeilijk voor te stellen, gezien mijn gedachtes over inflatie en groei. De rente daalde fors, meer dan je in de VS zou verwachten op basis van groei en inflatie (dat de rente lager zou blijven dan je op grond van groei en inflatie kon beredeneren was wel correct). Secular stagnation geloof zorgde voor geloof in eeuwig laag blijvende groei en inflatie.
 

6.     Regiem Noord Korea stort in

Niet gebeurd. Kim was wel tijden van toneel verdwenen. Het rommelt, Noord Korea verliest steun van China, maar geen revolutie.

7.     Aandelen BRIC-landen zullen het goed doen.

Niet erg. India is wel de best performende beurs en ook China doet het redelijk, maar Rusland en Brazilië deden het zeer slecht, vooral door de valuta.

8.     De S&P zal ongeveer stijgen als de kaart van de Kondratieffgolf aangeeft: +15-20%

Vooralsnog lijkt dit te kunnen gebeuren.

9.     goudmijnen zullen het goed doen

Goudmijnen deden het aanvankelijk goed, maar de nieuwe val van de goudprijs (door sterke dllar, daling valutareserves in dollars) zorgde toch voor teleurstelling. Recentelijk doen goudmijnen het wat beter, beter dan de iets opkrabbelende goudprijs aangeeft.

10.  Grondstoffenprijzen zullen stijgen, vooral degene die zo gedaald zijn.

Nee, de val is verhevigd. Wie in het aangehaalde voorbeeld van koffie belegde zat wel goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten