23 november 2014

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Aandelenbeurzen bleven in een vrolijke stemming, daar kon Poetin geen stokje voor steken.
Centrale banken deden allemaal zeer hun best ons te doen laten geloven in hogere inflatie en een lagere valuta. Draghi benadrukte nog eens hoe belangrijk het was de balans van de ECB flink uit te breiden, in China verlaagde men de rente met 0,4% en in Japan kreeg Kuroda steun van zijn collega's om flink door te blijven kopen. Ook andere centrale banken zijn nu gedwongen iets te doen. Geen wonder dat de rente niet hoefde te stijgen onder al die mooie bedoelingen van de centrale banken.

In de VS bleef het economische nieuws goed. De leading indicators stegen 0,9%, de Phillyfed steeg ongekend tot boven 40, een ISM van 62 suggererend. Het sentiment op de huizenmarkt is aan het verbeteren (NAHBMI +4 naar 58, verkoop bestaande woningen omhoog, aantal bouwvergunningen omhoog, hypotheekaanvragen om huis te kopen ruim 11% omhoog). De industriële productie daalde iets ondanks de hoge ISM en de flash PMI was iets lager. Initial claims voor werkloosheid daalden fractioneel. De CPI bleef onveranderd, de kerninflatie steeg 0,2%. Obama tracht 5 miljoen illegalen te legaliseren (ouders van in de VS geboren kinderen die al Amerikaan zijn vooral). Republikeinen vinden dit verschrikkelijk en zien in Obama aleen maar een saboteur, neezegger tegen hun wetten als de Keystone pijpleiding (die het net niet genoeg meerderheid in de senaat haalde om een veto van Obama te omzeilen).

In Europa bleven de flash PMI's gemiddeld boven de 50, maar er was geen verbetering. In Frankrijk bleven de PMI's voor industrie en diensten beneden 50. De ZEW was onverwachts goed, wijzend op een verbetering van  de Duitse IFO expectations. Autoverkopen verbeterden iets.

In Japan stegen de orders voor machines flink verder, was de Flash PMI iets lager op een nette 52,1, de handelsbalans verbeterde iets, maar de verkopen van warenhuizen en supermarkten bleven dalen. De groei over het derde kwartaal as -0,4% (1,6% op jaarbasis, een schok: geen sterke groei uit de BTW-neergang maar meer ellende (vooramelijk door voorraden). Dit veroorzaakte het plan de BTW-verhoging uit te stellen tot 2017 en dit via nieuwe verkiezingen te laten bekrachtigen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten