4 november 2014

gaat de rente in de VS stijgen? Ja, maar...

Bovenstaand plaatje van Gao Qi maakt plausibel dat hogere (reële) loonstijging gaat leiden tot een hogere rente. De loonstijging loopt iets voor op de rente. De loonstijging is aan het versnellen in de VS, zoals vorige week bijvoorbeeld bleek uit de ECI,de empoyment cost index die 0,7% steeg over het derde kwartaal. Er is overigens genoeg anecdotal evidence dat niet op loonstijging wijst (zoals de tarieven van Randstad in de VS), maar er zijn toch meer andere aanwijzingen dat de loonstijging iets hoger wordt, vooral in reële termen (door de lagere olieprijzen).

Bovenstaand plaatje laat zien dat de rente onder de dots ligt, zelfs onder die van Yellen. De markt prijst de markt in volgens de voorspellingen van Yellen en Fischer (de vierde en vijfde meest duifachtige voorspelpunten), niet het gemidelde van de voorspelpunten. Die dots van de niet permanente leden van de FED kun je wegdenken, die zijn vaak slechts een statement en ze weten dat ze nooit hun zin gaan krijgen met hun extreme voorspellingen. Het blok van de permanente stemmers stemt altijd met elkaar mee en zij bepalen dus wat er gebeurt. De rest zit er bij voor spek en bonen.
 
Dat zijn twee plaatjes die wijzen op rentestijging. Waarom kan de rente toch dalen? Door de fratsen van Draghi die Europese banken miljarden cadeau wil geven via verbeterde voorwaarden voor TLTRO, wardoor de rente tot vijf jaar in de Eurozone op 0 wordt vast gespijkerd. En de Amerikaanse rente danst dit jaar uitzonderlijk veel naar de pijpen van de Europeanen.
 
Verder voorspelt iedereen een stijgende rente. Men positioneert zich wel steeds minder op een stijgende rente, men vindt het veel veiliger om te gokken op een stijgende dollar of, iets riskanter, dalende olieprijzen en stijgende aandelenbeurzen van olie-importerende landen.
Ooit komt er een tijd dat de rente stijgt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten