30 november 2014

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De nodige beurzen zetten nieuwe highs voor het jaar, de reële S&P zette zelfs een all time high (eindelijk werd top 2000 doorbroken). De rentes in de Eurozone zetten all time lows. Er is een groeiend vertrouwen (nu door uitlatingen van Constancio) dat de ECB kwantitatief gaat verruimen via opkopen van ook europeriferie staatsleningen die dan ook rentes moeten krijgen die niet significant meer van nul afwijken.

 De olieprijzen gingen door de grond, nadat de OPEC zoals verwacht de productie niet verlaagde. Het lijkt een overreactie op overmatig vertrouwen dat de olieprijs naar de nieuwe pijngrens van $60 gaat, maar de large speculators hebben hun long posities nog steeds niet voldoende afgebouwd.

Het economische nieuws was niet zo best de afgelopen week, met als uitzondering de onverwachtse opwaartse bijstelling van de groei in de VS over het derde kwartaal (investeringsgroei veel sterker, consumptie sterker en de reeds gecommuniceerde schade van de netto export viel mee). Initial claims voor werkloosheid vlogen 21.000 omhoog en de neerwaartse trend werd doorbroken. Niet zo erg bij nadere analyse. Niet al te beste cijfers over de huizenmarkt, vooral pending home sales vielen tegen, maar de Case Shiller huizenprijsindex steg 0,34%, iets beter dan gedacht. . Personal income, personal expenditures, dat steeg nauwelijks in oktober en dat was toch wel een teleurstelling. Orders voor duurzame goederen stegen 0,4% over oktober (maar de kernorders daalden iets). De lagere olieprijzen zijn niet op een of andere raadselachtige manier voor een groei-explosie aan het zorgen. Het consumentenvertrouwen is lager (maar dat geldt alleen voor de hoge inkomens, de lage inkomens profiteren relatief meer van de lage olieprijzen blogde ik gisteren al).

De angst voor te lage groei in China groeit. Deleveraging komt op gang, maar de lagere rente door een steeds ruimer wordend monetair beleid, voorkomt paniek en veroorzaakt zelfs flinke koersstijging bij de vastgoedfondsen (en andere aandelen ook). De beurskapitalisatie in China overtrof deze week die inJapan, China is nu ook qua aandelenmarkt nummer 2 in de wereld achter de VS.

In Japan zwakt de inflatie ex BTW-verhoging af (laatste cijfer 0,9% op jaarbasis). De zwakke yen veroorzaakt ook meer faillissementen. De groei over het vierde kwartaal lijkt goed te worden (4% geannualiseerd).

De inflatie daalde weer in de Eurozone, door de dalende energieprijzen. In Duitsland is er slechts 0,5% inflatie. In het eerste kwartaal komt de inflatie waarschijnlijk onder nul.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten