4 mei 2010

Chinese onroerend goed markt



China probeert met alle macht de speculatie in onroerend goed in te dammen. De onroerend goed prijzen zijn behoorlijk aan het stijgen, maar niet zo spectaculair voor een land waar de inkomens meer dan 10% per jaar stijgen. Er zijn uiteraard diverse gebieden waar de stijging te hard gaat, zoals op het eiland Hainan waar de prijzen het afgelopen jaar 53% stegen. In de topsteden waar de economische groei veel hoger is dan het gemiddelde in China, gaat de stijging ook hard.
In Bejing heeft de regering de afgelopen week een veiling van bouwland gestopt, omdat men te hoog bood. Daar denkt men de speculatie mee te stoppen. Wat effectiever kan de verhoging van de belasting op onroerend goed zijn, iets dat de lokale overheden zal helpen om hun tekorten te verminderen (die hebben tekorten, terwijl de centrale overheid een overschot heeft). De grafieken zijn van Natixis.

China is gewoon een land waar alles veel harder gaat. Watling had wat nieuws aangehaald van vorige week, waaruit dat weer eens bleek: Bayer scahtte dat de medische markt in de komende tien jaar gaat vertienvoudigen, China Air voert zijn investeringen dit jaar 50% op, Volkswagen investeert weer miljarden in China, de nieuwe wereldexpo gaat alle records breken qua kosten en bezoekersaantallen etc.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten