6 mei 2010

paniek op wall street


Op zeker moment had de Dow Jones vandaag vanwege Griekenland het grootste verlies in punten ooit geleden (998). Steuns werden doorbroken en computerprogramma's kregen de smaak van het dumpen te pakken. Het gerucht gaat dat een handelaar/ computerprogramma trachtte een miljard aandelen Procter & Gamble te verkopen. Het zwaarste getroffen werd het aandeel Accenture dat van $ 41,82 naar $0,01 zakte (op blog Bespoke gezien) . Daarna trad herstel op tot $ 41,04. De markt heeft altijd gelijk volgens de efficiënte markthypothese, volgens de theorie moet er en goede fundamentele verklaring zijn voor het prijsverloop. Ik ben benieuwd wat men hiervoor zal zeggen: het rationeel verkopen door computers of iets dergelijks, waarin op de meest rationele wijze het gigantisch groeiende verkoopaanbod gezet werd tegen de niet bestaande vraag tegen koersen hoger dan $0,01. Het is duidelijk dat het aandeel Accenture na vandaag als het meest onveilige aandeel op de beurs gezien moet worden.

Ook de opmars van high yield is na vandaag technisch knock out. Als Spanje failliet kan -iets dat toch alleszins plausibel gemaakt is en gegeven het fanatisme waarmee computers verkopen toch beslist haalbaar als gevolg van self fulfiling prophecy-, dan toch immers elk high yield ook, want geen enkele high yield obligatie kan ook maar tippen aan de kredietwaardigheid van Spanje.

Men zocht de veiligheid van goud en vooral van de Japanse yen (95 eergisteren tegen $ en nu 88), de typische safe haven. Zelfs terwijl de Japanse overheidsschuld het meest uit de hand is gelopen. Maar Japanners repatriëren hun geld.

Het herstel van de beurs na de intraday krach was dan weer wel goed. Het leek wel een soort krach van 1987, maar dan nog sneller.
Het opdoemen van zo veel volatiliteit moet nieuwe verkopen uitlokken, zo lang de ECB het actief kopen van staatsleningen van PIGS niet willen bespreken.
Wel is nu bijna elk land (maar niet VS) volgens de trends van Bespoke twee sigma oversold (http://www.bespokeinvest.com/).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten