5 mei 2010

Morgan Stanley korte termijn somber, 12 maanden bullish

Morgan Stanley vindt dat de markt te optimistisch is en nog niet voldoende bewust is van de problemen van Griekenland cum suibus. De fundamentals van de markt zijn goed, hoge winstgroei en lage inflatie. Daarom moet de markt op wat langere termijn omhoog. Dat zegt zelfs Teun Draaisma die al eerder in mijn columns heeft gefigureerd, maar toen een slecht evangelie aanhing voor de wat verdere toekomst. Vooral Emerging Markets zijn nu 16% te goedkoop, terwijl ze in 2007 25% te duur waren. De enorme opkomst van het aantal middenklasse inkomens moet de markten gaan opstuwen. Momenteel zijn er even veel midde0nklasseinkomens in de VS en de Emerging Markets in totaal. De komende tien jaar gaat dat aantal in EM ruimschoots verdubbelen.

Op korte termijn houdt de markt onvoldoende rekening mee met de komende defaults van de PIGS. Defaults komen in klusters, dus valt Griekenland niet alleen. De markt ziet dat default voor Griekenland niet komen in de komende 12 maanden, maar daarna wel.
Voor zo'n default optreedt horen de koersen van staatsleningen gezakt te zijn naar 18 tot 60% en na het default worden de nieuwe koersen eerder iets richting 60-100% (na de beruchte haircut)
. Een default van Griekenland cum suibus zal wel enkele malen groter zijn dan de defaults van de afgelopen jaren (de grootste waren Rusland en Argentinië).
Bij een herstructurering à la Griekenland koop je tijd, maar der Untergang is niet te voorkomen.
Verder zijn er nog enkle andere schadelijke ontwikkelingen voor stijgende beurzen: de monetaire verkrapping door Emerging Maarkets en het te mooie economische herstel in o.a. de VS dat de haviken wakker moet roepen bij de FED: men moet de meest omvangrijke monetaire verkrapping aller tijden gaan inzetten volgens MS.

Mijn commentaar: dit verhaal ondersteunt dat grondstoffen veel in prijs gaan stijgen en dat een correctie op de beurs niet lang en groot behoort te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten