20 mei 2010

Geen pyjamadagen meer in China


De Chinese wereldtentoonstelling haalde vandaag het nieuws via een vrouwtje van 80 dat met geweld weggesleurd werd toen ze wilde gaan kijken naar wat gebouwd was op de plek waar vroeger haar huisje stond.
In China zijn kosem ($ 58 miljard) noch moeite gespaard om de expo een succes te maken. Men gaat 70 miljoen Chinezen ronselen om de expo te bezoeken.
Een van zaken die geregeld moest worden was de heropvoeding van de Chinezen in de buurt van de expo. Volgens de regering moet men er fatsoenlijk bijlopen en niet zoals men de laatste decennia doet: in plaats van het maopakje houdt men de hele dag zijn pyama aan, ook buiten in de buurt, en dat mag dus niet meer. Hierop is men nu zo goed aan het handhaven dat mevrouw Verdonk er trots op zou zijn.
Dit is allemaal beschreven in een artikel in de New York Times (The Pajama Game Closes in Shanghai). Overal zijn er rode borden met “Pajamas don’t go out of the door; be a civilized resident for the Expo” . Op tv's etc komen nu beroemdheden die de mensen voorhouden dat het buiten dragen van pyjama's achterlijk en onbeschaafd is.Het was een tijd geleden juist een teken van luxe dat je zo'n ding kon kopen, maar nu is de tijdgeest omgeslagen dat je je er niet meer buiten mee moet laten zien.
Men vond ze net zo lekker om te dragen, ook buiten en nu mag het niet meer.

In Hongkong vindt men de overheidsbemoeienis maar niks. Daar is men in reactie hierop juist hele mooie zijden pyjama's buiten de deur gaan drafen, terwijl men dat vroeger niet deed.

De overheid pakt het probleem ook aan op de manier hoe het wel moet: men bouwt goede sociale huurwoningen waar het niet normaal is buiten pyjama's te dragen in tegenstelling tot de krottenwijken. Die extra sociale woningbouw is nodig om de bouw aan de gang te houden nu ze dit jaar met geweld de financiering van de particuliere (speculatieve) woningbouw terugdringen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten