3 mei 2010

Griekenland: Trichet gaat helpen


Met het steunpakket gaat de overheidsschuld groeien van 133% nu naar 149% en als de groei van het BNP dan niet tegen zit kan vanaf daar vanaf 2013 de schuld gaan afnemen versus het BNP.
De moeite die Griekenland moet getroosten om op dit supergunstige traject te komen is haast niet op te brengen. Tussentijdse ontsporingen worden dus verwacht. Deze kunnen alsnog een restructuring veroorzaken op niet al te lange termijn waarbij men moet afschrijven op Griekse schulden.
Op dat moment zal de Griekse overheid vermoedelijk nog harder moeten ingrijpen, waardoor het toch niet zo aantrekkelijk is om het tekortreductiebeleid over boord te zetten.
Trichet had wat opbeurende mededelingen vandaag: wat de rating ook is, men mag Griekse leningen als onderpand bij de ECB aanhouden. Bovendien maakte hij een opening dat de ECB in de toekomst Griekse leningen mag kopen (toch een stuk minder gevaarlijk dan dat gewone banken deze gaan kopen). Hij zei gisteren volgens RBS “At this stage, we have absolutely no decision on the purchase of government bonds". Als Trichet “at this stage” in het verleden zei, dan stond het duidelijk ter discussie en was er verandering op handen. Tot voor kort was zo’n aankoop onbespreekbaar, het standpunt is aan het veranderen.

Is dit pakket goed genoeg? Komen we hierdoor van fase vier naar vijf in de verliescyclus? Bij de Kredietcrisis had je de combinatie TARP en actief kopen van leningen door centrale banken die het tij keerde. Bij Griekenland heb je nog niet die dubbelslag. Die is er pas als de ECB en/of banken actief leningen gaan kopen of als Europa een gezamenlijk fonds maakt dat staatsleningen uitgeeft aan alle PIGS.
Misschien is het nu afgekondigde pakket voldoende. Dat zou dan zichtbaar moeten zijn in een betrekkelijk rustige ontwikkeling van de rente op Griekse schulden (want in fase 5 is er onderreactie op goed nieuws, is de volatiliteit een stuk lager). Voorlopig is die rust er niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten