2 mei 2010

milieuramp zonder weerga?
De olieramp voor de kust van Amerika dreigt een grote catastrofe te worden. Men denkt dat men het oliespuiten (5000 vaten olie per dag) pas na twee maanden kan bedwingen. Volgens Bernstein is het slechtste scenario een schade van $12,5 miljard. De marktwaarde van de betrokken ondernemingen is veel meer gedaald (o, wat baalden zij op de convertible desk dat de laatste dag van de mand hun outperformance voor de maand verdween, omdat ze in alledrie de meest betrokken ondernemingen zaten).

De kaart laat zien dat er enrome milieuschade komt, omdat je bij maandenlang spuiten van olie alle natuurgebieden raakt. Vooral de visvangst van Amerika zal enorm getroffen worden. Als de stranden van Florida flink geraakt worden, kan de schade groter worden dan $12,5 miljard zegt men.
Omdat het warmer is dan in Alaska kan de schade vanwege o.a. verdamping nog meevallen vergeleken met de Exxon Valdez. Maar het stoppen van de boringen in de diepzee kan een dure grap worden voor o.a. Transocean.

Het zal flink gaan stinken in New Orleans en omgeving in de komende maanden. De ramp zit hem vooral in hoe lang het oliespuiten doorzet. Normaal is één keer een groot olieverlies en dat was het dan. Deze keer zal het een zeer langdurige zaak worden. De olie verbranden is zeer slecht voor de kooldioxide in de lucht en gaat stinken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten