8 mei 2010

Nu in Europa beleggen?


David Kotok (bekende asset manager) en Vincenzo Sciarraza (Italiaanse journalist) schreven het boek 'Invest in Europe Now' (besproken in http://seekingalpha.com/article/203887-book-review-invest-in-europe-now-good-timing-or-bad?source=hp_wc).
Men vindt nu dat er heel wat financieel bloed door de straten van Europa vloeit. De waardering is nu 25%+ goedkoop ten opzichte van de VS en de euro is zo'n 20% gedaald.
Europa heeft naast zijn goedkoopte diverse voordelen ten opzichte van de VS: de ECB laat de inflatie minder uit de hand lopen, Europa is een netto exporteur, de vennootschapsbelasting is lager, men heeft veel centrumrechtse regeringen.

De geschiedenis leert dat als je een land/ gebied zo afschrijft als nu gebeurt met Europa, dat er maatregelen genomen worden die ervoor zorgen dat het land/gebied weer meekomt in de wereld.
Of je morgen al moet kopen is de vraag, maar als je wat meer geduld hebt dan moeten Europese aandelen nu weer aantrekkelijk zijn. We zitten nog duidelijk in de ontwerpfase van hoe je uit de crisis moet komen (=ongunstig voor aandelen en veel volatiliteit), zo laten de uitlatingen van de Europese regeringsleiders afgelopen vrijdag weer zien. Het is duidelijk dat de ECB nog een zetje moet krijgen om de nucleaire optie in te zetten. De plotselinge minikrach op donderdag in de VS helpt, want daar is men in de VS zo van geschrokken, dat men nu ook druk op Europa uitoefent orde op zaken te stellen. De druk wordt snel groot genoeg om plannen te gaan uitvoeren die wel zullen gaan werken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten