7 mei 2010

Groei werkgelegenheid VS trekt krachtig aan



Ik voel me net gekke Henkie met het melden van alleen maar goed economisch nieuws terwijl de beurs instort (dwz de beurs voorspelt neergang en dus slechte groei en stijging werkloosheid over enige tijd). Maar de realiteit is nu eenmaal dat er nu goed economisch nieuws loskomt terwijl de markt een self fulfilling catastrofe gaat afdwingen als de ECB niet ingrijpt.

Groei van de werkgelegenheid loopt wat achter op economische groei, dus de groei die je nu ziet is het gevolg van de mooie economische groei in de tweede helft van 2009. Die groei is beter dan na 2001 en daarom krijgen we nu een jobrich recovery in plaats van een jobless recovery. Zoals o.a. Hatzius van Goldman Sachs aangaf kon de banengroei pas op gang komen na een groei van de economie vanaf de bodem van 2% (niet geannualiseerd).
De groei van de werkgelegenheid gaat nog wat verder verbeteren volgens de groei van de uitzendkrachten (plaatje van calculated risk).

De mooie groei van 290.000 (zie plaatje Hendrik Jan), veel beter dan de consensus van 180.000 terwijl de groei van de vorige maand ook naar boven werd bijgesteld naar 230.000 (van 162.000). Het aantal gewerkte uren is mooi aan het stijgen, nog versterkt door de gemiddeld langer wordende werkweek.
De groei kwam tot stand via groei van 44.000 in de industrie (een hoog cijfer voor de economie), 66.000 tellers voor de volkstelling en een daling van 7.000 bij de overheid ex volkstellers (de lokale overheid moet fors stijgen in de kosten en neemt daardoor geen mensen aan).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten