4 mei 2010

Na acropolis now komt de Spaanse griep


De markt wordt overstroomd met geruchten dat na de redding van Griekenland de andere PIGS ook gered willen worden voor afgerond zo'n € 1000 miljard. Spanje zou al gevraagd hebben voor € 280 miljard. Dit soort geruchten zijn zeer hardnekkig en kwaadaardig. Het blog zerohedge http://www.zerohedge.com/article/containment-fails-european-cds-explode-market-looks-future-bail-outs-bank-runs maar ook http://www.ftm.nl/original/madrid-wankelt-onder-schuldenlast.aspx doen een flinke duit in het zakje om de paniek te vergoten.
De CDS spreads om Spaanse etc leninegn te verzekeren liepen 30 bp op (ofwel 19%).
De markt forceert kennelijk een oplossing voor de emissie van staatsleningen door de PIGS via een Europees doorgeefluikje, iets dat Duitsland altijd heeft willen voorkomen maar nu onvermijdbaar is geworden. Europese olijfstaatsleninegn zijn nu even doorgrondelijk geworden als de balans van Enron en dat heeft zijn consequenties.
We zijn kennelijk nog in fase 4 van de verliescyclus, het hulpplan voor Griekenland helpt nog niet erg.
We boffen erg in de wereld dat het economisch herstel ex PIGS zo goed aan het versnellen is en dat er geen echt inflatieprobleem is, anders zouden de kapitaalmarkten nog veel erger in paniek raken en veel meer besmetting veroorzaken.
Voorlopig lijkt het te blijven bij een Grieks drama en een flinke Spaanse griep. Als we dat Europese doorgeefluik van staatsleninegn krijgen zouden we overigens beter af zijn denk ik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten