6 mei 2010

“The nuclear option” van de ECB nog niet besproken

De beurs ging aanvankelijk wat omhoog op het gerucht van het inzetten van de nuclear option door de ECB. Geruchten leiden de beurs tegenwoordig, niet de fundamentals. Als de beurs dan voldoende daalt, volgen de Fundamentals in een self fulfilling prophecy.

Trichet besprak bij toelichting van het rentebesluit vandaag de nuclear option van de ECB door te zeggen dat hij niet besproken was binnen de ECB (die uitlating was genoeg om de euro onmiddellijk onder 1,27 te brengen). De nuclear option betekent dat de ECB actief reeds geëmitteerde staatsleningen gaat kopen van diverse landen. Dat is nodig omdat nu hedgefunds vrij spel hebben om de staatsleningen van Spanje cum suibus naar beneden te zenden: er moeten steeds meer kopers gedwongen uit de markt (downgrades van de rating en risicobudget overschreden) en nieuwe kopers staan niet op. Zo lang hedgefunds hiervan overtuigd blijven gaan ze door met hun voor Europa zo desastreuze spel. Als de ECB zegt dat er nieuwe kopers opstaan (de ECB zelf of door ECB gesponsorde Europese banken), dan heb je een uitstekende kans dat de hedgefunds winst gaan nemen op hun lucratief spelletje de PIGS het ravijn in te duwen.

De ECB staat erom bekend niet erg snel te handelen. Weber heeft al gemeld mordicus tegen the nuclear option te zijn. Toch zal men moeten. De markten gaan net zo lang omlaag tot de ECB handelt (we zitten dus nog in fase 4 van de verliescyclus). Het hoeft ook niet via geld drukken te gaan, men kan de aankopen steriliseren door andere liquiditeit (repo’s) te verminderen. Nu liquiditeitssteun aan Spanje beloven is een stuk goedkoper dan in juli als de grote herfinancieringen van Spanje rond moeten zijn. Zo ging het immers met Griekenland ook: als men snel had gehandeld, was men er van af gekomen met € 30 miljard nu en € 40 miljard later, nu werd het € 110 miljard.

Wat treuzelen en het IMF moet weer in actie komen en flinke kapitaalverhogingen afdwingen bij zijn leden. Amerika zal klagen, China zal met genoegen zijn belang verder opvoeren in het IMF.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten