23 september 2011

AEX en Coppock wijzen op recessie



De AEX is nu zo veel gedaald dat dit overeenkomt met een recessie. De AEX is beslist niet onfeilbaar, die ziet soms recessies die er niet komen en soms geen recessie die er wel komt, maar over het algemeen is er toch wel een redelijk verband tussen economische groei en de AEX.
Ook de Coppock indicator die aangeeft dat het echt mis is met de beurs als deze onder 0 duikt wijst op een recessie.
Als de daling nu stopt, stelt die recessie niets voor als die er al komt.

De Coppock indicator (zie ons boek en toelichtingen bij de vierjaarscyclus) geeft wel aan dat beleggen in aandelen gevaarlijk is, want hij is onder 0, de gevaarlijkste fase voor aandelen. Je moet pas bullish worden als de Coppock indicator weer stijgt (minder negatief wordt). Dan moet je overigens meestal heel erg bullish worden, niet een beetje bullish. De Coppock constateert de draai van de beurs natuurlijk wat te laat, vaak zo'n twee maanden te laat. Maar meestal blijft er dan toch wel genoeg stijging over om nog enthousiast te blijven (en het omgekeerde: bij een daling van de Coppock onder 0 kan de beurs nog veel verder dalen)

2 opmerkingen:

  1. Peter, het lijkt me kort door de bocht om je regime voor aandelen op de Coppock o.b.v. de AEX alleen te baseren. De Coppock voor Amerikaanse aandelen is nog lang niet in de buurt van nul.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Eens, de Coppock is maar een van de indicatoren en het is geruststellend dat deze voor Amerika nog flink in de plus is.
    Helaas zijn er nog wat andere wolken aan de hemel (zoals de koperprijs die door de grond gaat).
    Mijn probleem is dat de daling sinds 26 juli te groot is om standaard in de vierjaarscyclus in te passen, ook al ga je uit van bredere ranges omdat de Great Moderation (van kleine uitslagen in de economische groei) voorbij is. Hoe los je dat op en een van de middleen daarvoor is kijken wat de Coppock doet.
    Voorlopig maar hopen dat het 1998 scenario het juiste verhaal is en niet dat van de balansrecessie in Japan en het Nieuwe Normaal van de pessimistische beleggingskaart van ons boek.

    BeantwoordenVerwijderen