29 september 2011

Babi Yar 70 jaar geleden

Vandaag is het zeventig jaar geleden dat de Duitsers hun grootste misdaad tegen de mensheid begingen ex Auschwitz: de massamoorden van Babi Yar (Kiev).

In een oekaze riepen de Duitsers alle joden in Kiev op zich 29 september 1941 te melden bij de Duitse bezetter met medeneming van paspoorten, warme kleren en waardevolle bezittingen. Als ze erop betrapt zouden worden niet naar de aangewezen plek te gaan zouden ze neergeschoten worden.

Die plek was het ravijn van Babi Yar waar de joden tot hun ontzetting zagen dat hun paspoorten verscheurd werden en ze daarna in eindeloze rijen plat op hun buik moesten gaan liggen op snel groeiende lagen met lijken waar ze een voor een een nekschot kregen. Op die manier zijn veel meer dan 100.000 joden afgemaakt, op 29 en 30 septemebr 1941 alleen al 33.771. Al die lijken gingen stinken, waardoor het gebied onbegaanbaar werd. De stapel lijken werd zo hoog dat er nu nog maar weinig ravijn over is. Heydrich vond deze methode te inefficiënt en te demotiverend voor de soldaten die de executies moesten uitvoeren en ging daarom met dramatisch succes de Endlösung propageren.

Bron: het boek HHHH (Himmlers hersenen heten Heydrich van Laurent Binet), waarin de aanslag op Heydrich wordt beschreven, het monster van de SS en waar het drama van Babi Yar even aangeroerd wordt. Het boek is een aanrader, zeker voor wie wat meer over de Tweede Wereldoorlog wil weten en over hoe het toen ging in Tsjechië.
[Het label is dreaming, maar dit is meer een nachtmerrie]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten