8 september 2011

Operatie Twist wordt fiasco voor FED


De FED gaat waarschijnlijk kortlopende leningen omruilen in langlopende leningen (operatie Twist). Hilsenrath meldt dit in de Wall Street Journal en er komen geen protestgeluiden vanuit de FED op de onthullingen van dit officiële doorlekorgaan van de FED. Dus het komt op 20-21 september met drie tegenstemmers.
Schieten we daar zo veel mee op? Waarschijnlijk niet. Er is al zo veel op vooruitgelopen dat het nauwelijks is voor te stellen dat de rente nog verder daalt als er geen recessie komt in de VS. De hypotheekrente blijft hierdoor nog wel even laag en men hoopt op andere vordelen die ik nu even nog niet zie, maar als de markt iets positief wil zien dan gebeurt het.
In ieder geval lijkt het wel duidelijk dat de FED enorme verliezen gaat lijden op Operatie Twist. De rente gat flink omhoog en bij langlopende leningen helpt een tijdelijke rente van 0 niet genoeg. De FED moet veen in de leer van de Bank of Japan die aanvankelijk heel succesvol was met het opkopen van allerlei (Amerikaanse) leningen, totdat uiteindelijk de dollar viel tegen de yen en de rente steeg. Eerst mooie winsten, daarna fikse verliezen. dat lijkt ook het noodlot van de FED: eerst monsterwinsten uit QE1 en QE2 en daarna flinke verliezen uit operatie Twist en eventueel QE3.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten