13 september 2011

Franse banken duwen Nederlandse spaarrente omhoog

De problemen van de Franse banken worden steeds meer zichtbaar. Amerikaanse geldmarktfondsen laadden zich tot voor kort vol met deposito's van Europese banken. Dat is sinds kort voorbij, men vindt het daar te gevaarlijk worden, geldmarktfondsen worden haast gedwongen om minder risico te nemen.
Grote Franse banken als BNP Paribas geven ineens toe dat ze haast geen funding meer uit Amerika krijgen. Dus zijn ze nu aan de slag in Europa. En ze betalen dik.
Niet alleen de Franse banken maar ook andere banken en ook verzekeraars betalen nu een Icesaverente van meer dan 1% boven de rente van de ECB, terwijl de ECB eigenlijk al heeft laten doorschemeren die rente te gaan verlagen.In plaats van 1% bieden ze ineens bijna 3% rente aan. Iedereen in de markt is het erover eens dat die spaarrente nog verder omhooggaat, zelfs als de ECB de rente verlaagt. Dat gaat door tot men weer meer vertrouwen krijgt in banken, vooral de Franse. Die staan bol van de Griekse staatsleningen (€ 57 miljard bij BNP, SocGen, Credit Agricole); dat trio heeft ook nog eens € 140 miljard aan Spaanse leningenen € 400 miljard aan Italiaanse leningen. In totaal hebben de schulden van deze drie een omvang van 250% van het Franse BNP. In navolging van Lakeman putten al deze banken zich uit in verhalen die neerkomen op: "Het gaat uitstekend" (het gaat zo slecht, dat men op alles gaat antwoorden dat het uitstekend gaat om paniek te voorkomen). De Franse regering zou wel eens van mening kunnen zijn dat nationalisatie nog uitstekender zou zijn. Het zou niet de eerste keer zijn dat de Franse banken genationaliseerd zijn na mismanagement van het oude management en daarna nieuw mismanagement van de Franse staat. Aandeelhouders zijn niet in de wolken met dit scenario en de afgelopen drie maanden ging er daarom 40 tot 60% van de koersen af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten