28 september 2011

Via SPV en EIB- oplossing eurocrisis stap dichterbijDe oplossing voor de kredietcrisis: met zo weinig mogelijk kapitaal zo veel mogelijk schulden maken. Klinkt dat niet geruststellend na wat er in 2008 gebeurde? Toch is dit de oplossing waar Europa naar snakt.
Zo maak je van een € 440 miljard fonds (EFSF) iets dat € 2000 miljard kan kopen.

Hoe gaat dat? Het EFSF geld wordt in een Special Purpose Vehicle gestopt van de EIB.
In de praktijk zal de leverage geen 5 zijn, maar meer 2,5-3, anders wordt de ECB en Duitsland (dat is tegen elke leverage) kwaad.
Als de EIB de financiering van het EFSF systeem kan leveragen, dan kan EFSF veel kleiner zijn dan anders het geval zou zijn. Leningen van EFSF zijn uiteraard geaccepteerd onderpand voor de ECB. Italië en Spanje hebben € 1200 miljard maximaal nodig voor herfinanciering van hun staatsobligaties tot 2015 en dat kan als EFSF kogels krijgt ter waarde van € 2000 inclusief de leverage van de EIB en hulp van de ECB (daarvoor is veel minder nodig dan € 2000 miljard zoals eerder gevreesd en als te veel van de hand gewezen door Duitsland).
Dat is dus veel goedkoper, het kost slechts de AAA rating van de overheden in Europa (over zes weken;S&P geeft Europa namelijk nog zes weken en dan komt de afwaardering. Wat Europa eigenlijk ook verzint, die lagere rating is onvermijdelijk: zonder goed werkend EFSF systeem gebeurt het en met een voldoende groot EFSF systeem inclusief leverage ook.)
De herkapitalisatie van de Franse banken is het grote nieuwe probleem en maakt duidelijk dat Frankrijk aan de zijde staat van Italië c.s. en geen deel uitmaakt van de kernlanden van de Eurozone. (ook de levensverzekeraars kraken overigens onder een lange (swap)rente die zo ver onder 3% staat). Die herkapitalisatie kan betrekkelijk eenvoudig via de SPV constructie.

EFSF wordt iets met een bankvergunning (“licensed” (to kill à la 007?), dat leningen uitgeeft voor de financiering van al die PIIGS schulden en die EFSF obligaties zijn de meest begerenswaardige papiertjes in Europa die als onderpand voor van alles en nog wat kunnen dienen (zo fantaseert men, maar anders wordt het niks met die gewenste hogere leverage). De ECB onder leiding van Super Mario begint al helemaal te glimmen bij het idee (onze Klaas is wat angstiger voor inflatie die hier uiteindelijk bijna onherroepelijk uit gaat voortvloeien, maar is blij dat de EIB de kastanjes uit het vuur gaat halen).
Is dit genoeg voor een duurzaam beursherstel? Dat lijkt pas te kunnen na een default van Griekenland en de afwaardering van S&P van de kredietwaardigheid van de rest van Europa.
Maar de SPV constructie samen met nog wat andere creatieve oplossingen (extra IMF kapital door China, hulp FED, geld drukken door ECB, naar voren halen van ESM) kom je toch een hel eind, ver genoeg zou ik zo zeggen.

N.B. Nu de economie in Griekenland zo aan de grond zit, is het niet meer zo gevaarlijk het raam uit te springen, eens met de cartoon.
(andere cartoon: Joseph Cotterill in FT Alphaville).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten