26 september 2011

Over zes tot acht weken vergaat de wereld tenzij Europese politici hun eigenbelang wegschuivenEr begint een merkwaardige consensus te ontstaan wanneer de eurocrisis omslaat in een wereldwijde depressie, een neerwaartse spiraal waar niet meer uitgekomen kan worden. Dat is zes tot acht weken (o.a. over zes weken gaat S&P de Eurozone downgraden tenzij er een wonder gebeurt).
Er is ook een consensus dat een fiscale unie onmogelijk is geworden door de opstelling van mevrouw Merkel en haar paranimfen van sterke Europese dwergen zoals Finland.
De banken gaan niet op tijd aan geld komen op die manier.
De rest van de wereld begint nu te piepen dat Europa iets moet gaan doen. Het ligt niet meer in de aard van de Europeaan om iets te doen. Het is de rest van de wereld die dat ineens niet meer neemt. Italië is al dertig, veertig jaar dezelfde fiscale puinhoop. Uiterst stabiel, want buiten de overheid heeft Italië weinig schulden, een sterke onroerend goed markt (alle andere beleggingen inclusief staatsleningen zijn te riskant zo weten ze daar) en veel assets (veel meer dan de VS of Duitsland vergeleken met het BNP). Nu valt ineens het vertrouwen weg en de meest stabiele premier van Italië na de Tweede Wereldoorlog, Berlusconi, wordt als onstabiele factor gezien. Het vertrouwen is weg en niemand heeft nog een lire aan vertrouwen dat dit terugkomt.

Europa begint het spelletje om overal geld los te peuteren goed te leren van Griekenland. De VS onder aanvoering van Geithner is het zat en dat gaat betekenen dat de VS Europa moet steunen. Laggarde gaf aan dat het IMF de nodige tig extra miljarden aan kapitaal nodig heeft en dat is de kans voor de BRIC's om wat normalere stemverhoudingen in het IMF te krijgen. Dat kost een paar centen, maar dan heb je ook wat.
Zo begint er een soort internationale samenwerking te ontstaan die uiteindelijk Europa moet reddenvia geloofwaardig enorm kapitaal om alle nieuwe schulden van Berlusconi cum suibus met het grootste gemak te financieren: een EFSF van € 1500-2000 miljard (al is dat over het lijk van de landen van de kern eurozone), geld drukken van de ECB voor minstens € 1000 miljard( onze Knot moet een enorm verder opkopen van PIIGS leningen als heilzaam medicijn door de strot geduwd krijgen om PIIGS obesitas te bevorderen), de FED, Bank of England, Bank of Japan en natuurlijk in de hoofdrol de Peoples Bank of China mogen in de buidel tasten voor nog eens € 2000 miljard en dan moet dat vuiltje ban Griekenland toch op te ruimen zijn en is er een geloofwaardige dam opgeworpen op aanvallen tegen Berlusconi cum suibus.

Daarvoorafgaand moet nog even het Europese bankwezen geherfinancierd/ genationaliseerd worden voor de fooi van hooguit € 200 miljard (op te hoesten voor een deel door de kapitaalmarkt).

Die € 2000 miljard voor het EFSF moet de noden tot 2014 kunnen ledigen (tsja, veel langer kost nog een lieve duit meer), zie plaatje van Ted Scott/ Bloomberg.
Banken en PIIGS redden kost een en ander (Nederland: ongeveer 1/4 van wat in plaatje staat voor Frankrijk/Duitsland om de PIIGS te redden, waarschijnlijk wat minder dan 1/4 voor onze banken)

Is dat nu allemaal kommer en kwel? De markten zijn onderhand voldoende wanhopig zodat het moeilijk wordt de markten verder teleur te stellen. De politiek heeft het probleem gezien (inclusief Rutte en de premier van Finland (die het ook al had over zes tot acht weken)) en gaat beslissen in die zes tot acht weken,ook als de kapitaalmarkten nog geen totaal Armagdeddon hebben laten zien.
De komst van Geithner heeft geholpen: zijn voorstel om het EFSF met flinke leverage te laten werken (=dat kost de VS/IMF extra garanties) ging erin als koek: voor die gearing is geen toestemming van parlementen nodig, ook al wordt het EFSF zo een wapen van massavernietiging voor de kernlanden van de eurozone (=Duitsland moet inbinden en toegeven dat het gerechthof van Karlsruhe een wassen neus is, en dat in zes tot acht weken)..
Nood breekt Duitse wet, dat begint duidelijk te worden. Europese politici moeten inzien dat ze toch niet herkozen kunnen worden en doen wat in het belang van Europa is. En een beetje creaitiviteit: hoe maak je de juiste Special Purpose Vehicles die zo veel kunnen leveragen dat je bijna geen kapitaal hoeft te storten om PIIGS in oneindige mate te kunnen voorzien van geld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten