2 september 2011

werkgelegenheidscijfers VS niets



De groei van de werkgelegenheid in de VS blijft teleurstellend. Door de neerwaartse bijstellingen van de economische groei in de vorige kwartalen was men er al op voorbereid dat er niet veel in het vat kon zitten, maar niets nul nada viel toch tegen. Er zijn wat verzachtende omstandigheden als de 45.000 stakers bij Verizon die volgende maand er weer bij komen en de doorgaande ontslagen bij de lokale overheden, maar de cijfers zijn gewoon slecht en de neerwaartse bijstellingen voor de werkgelegenheidsgroei in juni en juli maken een en ander niet beter.

Wat wel meeviel was het cijfer voor de werkloosheid. Dat is gebaseerd op een ander survey (het Household Survey dat veel kleiner is en veel volatieler). Daar was ineens wel groei van de werkgelegenheid van 331.000. Het aantal langdurig werklozen nam een beetje af.
Als je naar de werkloosheid per opleidingsgroep kijkt dan zie je langzaam afnemende werkloosheid bij de hoger opgeleiden. Zonder diploma schiet het nog minder op.

Men riep na het cijfer meteen dat QE3 nu toch echt per 21 september moet worden afgekondigd. Obama krijgt nu meer kans voor zijn voorstellen volgende week om banengroei te krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten