28 september 2011

macro niet slecht, maar Europese ruzies genoeg voor lagere beurzen

Er was bemoedigend nieuws over de Amerikaanse huizenmarkt (hogere prijzen, lagere voorraden) en over de leningen aan gemeenten (municipalities) die tegen record lage rentes lenen terwijl Meredith Whitney een overvloed aan problemen had voorspeld. Hogere belastinginkomsten in het tweede kwartaal (+6,9%) hielpen daaraan mee (zo slecht ging het dus ook weer niet in de VS). Ook de nieuwe orders voor kapitaalgoederen stegen allesins netjes.

In Europa hebben de politici begrepen dat ze over zes weken met een of andere oplossing moeten komen en dat ze sud eerst ruim vijf weken zo veel mogelijk ruzie moeten maken. Duitsland maakte nog eens duidelijk dat ze leverage van het EFSF systeem beslist niet zullen toestaan. En passant tikten ze de VS op de vingers met hun commentaren op de Europese overheidsfinancieën die gemiddeld toch duidelijk beter zijn dan in de VS. Ondertussen bakkeleit men verder in Duitsland over het goedkeuren van de uitbreiding van EFSF. Het wordt zeker goedgekeurd, maar er kunnen zo veel tegenstemmers in haar eigen partij zijn dat mevrouw Merkel een neiuwe verkieizing zou moeten uitschrijven. Voorlopig dent men dat Merkel de al te grote muiterij heeft afgeweerd, maar het is geneoeg voor haar om de Grieken geen cent te veel meer te gunnen. Ook is de markt niet blij dat Duitsland en Nederland minder geld cadeau willen doen aan Franse banken door de afspraak open te breken over de Public Sector Involvement waarbij de banken slechts 21% zouden hoeven af te schrijven op Griekse staatsleningen (ook al weet iedereen dat die 21% te weinig is; na wat aarzeling is iedereen het daarmee eens en wil meer dan 90% (de eis van Griekenland, waar aanvankelijk niet aan voldaan leek te worden) hun leningen voor omruil aanbieden in het oude voorstel).

Men ontkent ook de problemen met de kapitaalbehoefte van Europese banken. Onze banken zijn rijk genoeg, zo denkt men per land. Frankrijk wil alleen redden met EFSF geld, dat is wel zo voordelig.
In Spanje pakt men de zaken wat voortvarender aan, daar zorgt de regering wel voor nieuw kapitaal voor de zwakke cajas, maar dan roept men weer dat ze Ierland achterna gaan. Ook Ierland had weinig schulden tot ze een blanco cheque uitschreven voor hun banken en ze hadden daarvoor ook niet al te grote overheidstekorten.

Al met al was dit bemoedigend genoeg voor de beren om weer eens wat aandelen van de hand tee doen, nu de politici weer zo hun best doen de vertrouwenscrisis te vergroten. Die is nu al voldoende om positieve groei in Europa in het vierde kwartaal vrijwel onmogelijk te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten