21 september 2011

Beurs niet blij met magere plannetjes van FED


Zoals Morgan Stanley al voorspeld had, gingen de beurzen flink achteruit, omdat de plannen van de FED tegenvielen.
Twee dagen vergaderen en dan niets meer verzinnen dan operatie Twist en wat vervangen van hypotheekleningen, daar was de markt een beetje ontstemd over. Geen verlaging van de rente, geen QE3 of aanduidingen onder welke voorwaarden QE3 komt, geen communicatie dat de rente tot in lengten van dagen 0 blijft als de werkloosheid boven 7,5% blijft etc. De republikeinen kunnen rustig slapen, daarmee is de Amerikaanse economie niet mee gered en Obama gaat in sneltreinvaart Carter achterna.
De FED verklaring was wel wat langer dan normaal, maar dat mag ook wel na twee dagen vergaderen. De markt schrok daar wat van, van al dat terugschroeven van de economische verwachtingen en opschroeven van de praatjes over toenemende risico's.
Er waren drie dissidenten en dat viel ook wat tegen.
Van de weersomstuit werd de dollar sterker (vanwege het gebrek aan plannen om de dollar verder te ontwaarden) en de goudprijs lager. Ook de lange rente ging nog wat verder omlaag.

We krijgen nu dus eindelijk operatie Twist, waarbij de yield curve naar de hand van de FED wordt gezet, zo hoopt men. Dat was een paar jaar geleden al voorvoeld door onze ex collega Mark Bakker, die toen al sprak over het twisten van de yield curve.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten