11 september 2011

Grand Bargain voor Obama? Recessie in 2013 zeker?


Het voorstel van Obama, zijn Grand Bargain, om $ 447 miljard extra te besteden zal het voor het grootste deel wel kunnen halen. De belastingverlagingen op de inkomens, kleine bedrijven en extra hulp oorlogsveteranen gaan het waarschijnlijk halen en daarmee heb je het leeuwendeel van de extra stimulans te pakken.
Er ligt sinds de schermutselingen rond het schuldenplafond een grote druk op de schouders van de politici om tot iets productiefs voor de economie te komen. Gewoon dwarsliggen scoort niet meer voor de republikeinen. De baas van Starbucks kocht een bladzijde reclame om politici aan te sporen op tijd tot een goed compromis te komen en die oproep heeft tot zeer veel bijval geleid.

Het plaatje van Startegas geeft aan dat daarmee voor een groot deel het instorten van de fiscale stimulering verschoven wordt naar 2013.

In 2013 komt er een gat van $ 500 miljard aan (3,5% van het BNP). Dat is te veel en zou met hoge kans een recessie veroorzaken. Als er een Tea Party president wordt gekozen, dan zal de markt die recessie onmiddellijk inprijzen. Het enige dat die recessie kan tegenhouden is investeringsherstel, vooral in de bouw. Dat kan, er is genoeg geld voor in het berdijfsleven en in 2013 is er bij de huidige bouwproductie weer een tekort aan huizen. Maar de tijden moeten dan iets minder onzeker worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten