24 september 2011

Grondstoffenprijzen onder zware druk, China stopt stijging yuan


De grondstoffenprijzen en vooral de koperprijs bleven tot vorige week verbazingwekkend goed liggen vergeleken met de val van de beurzen. Men ging grondstoffenprijzen defensieve kwaliteiten toeschrijven. Maar die droom is de laatste dagen wreede verstoord.
Er is iets erg slechts voor grondstoffenprijzen gebeurd in de afgelopen dagen. De Amerikaanse dollar is weer de enige safe haven geworden (samen met de yen; goud is uit bij een sterke dollar en snel toenemende angst voor deflatie à la Japan). De trend van de euro tegen de dollar brak overtuigend genoeg voor de markt. Een sterke dollar vanwege safe haven redenen is erg slecht voor de meeste grondstoffenprijzen.
De koersen van de yuan tegen de dollar deden vervolgens de deur dicht. De politiek om de yuan geleidelijk te revalueren tegen de dollar is ineens gestopt. Dat zou nog wel een tijdje kunnen aanhouden. China wil zijn export beschermen. Het is al erg genoeg in Chinese ogen dat de euro zo daalt tegen de yuan, dat moet gecompenseerd worden met Amerikaanse exporten. De vorige keer dat de yuan een tijd een vaste waarde tegen de dollar had was dat zeer slecht voor grondstoffenprijzen (in plaatje staat yuan (renminbi) afgezet tegenover de CRB grondstoffenprijzen (omgekeerde schaal).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten