19 september 2011

Grieken maken er een potje van: ze bezuinigen alleen maar op papier, Amerika is nieuw slachtoffer


De discussie bij de newsclips van Bianco had een bijdrage van Bianco zelf waar hij probeert uit te leggen, dat het nog niet helemaal goed gaat met de Griekse crisis.
De Griekse overheid bezuinigt zich volgens alle bronnen te pletter, waardoor er lustig op los gedemonstrerd wordt in Athene.
Ondertussen gaat het zo slecht in Griekenland dat de overheid 8,1% meer moest uitgeven dan vorig jaar. De inkomsten zijn à la de beginselen van de Tea Pary 5,3% lager dan vorig jaar vanwege de crisis. Men geeft nu elke week € 1,35 miljoen uit, terwijl er € 0,87 miljoen binnenkomt (deze verhouding tussen uitgaven en inkomsten is overigens niet echt beter bij de federale overheid van de VS).
De Griekse overheid gaat vrolijk door met nieuwe ambtenaren aannemen (7000 dit jaar). Ontslaan staat niet in het woordenboek van de Griekse regering, maar gelukkig gaan er heel wat ambtenaren met (vervroegd) pensioen (20.000). Men had beloofd dat tegen 10 afgevloeide ambtenaren 1 nieuwe mocht worden aangenomen, dus zelfs hieraan houdt Griekenland zich niet. Men heeft zich er in Griekenland bij neergelegd dat de rijken niet meer belasting gaan betalen (in Griekenland is echt de Tea Party aan de macht).

Een en ander gaat daarom wat slechter dan gepland in Griekenland en de vorige steun is nu iets eerder verbrand dan gedacht en Griekenland moet een weekje eerder aan nieuw steungeld geholpen worden. Dit gaan we (de trojka) eerst geven, want over enige tijd moeten eerst de Duitsers nog goedkeuring geven aan het nieuwe systeem van EFSF en verdere steun aan Griekenland (eerst even uitstellen natuurlijk) en daarna pas mag Griekenland failliet. De steun die nu gegeven wordt, wordt dus bijna onmiddellijk de helft of meer afgeschreven.

Het Griekse plan begint nu duidelijkere vormen aan te nemen. Er moet zo veel mogelijk geld uit Europa geperst worden onder dreiging van het Lehman Brothers Moment/ de teloorgang van de Griekse en Franse banken. Austerity, dat gaan de Grieken gewoon niet echt doen, alleen maar een beetje tot het schip echt gezonken is. Men keurt geweldige bezuinigingen goed in het parlement, maar in werkelijkheid gaat men die op zijn best gedeeltelijk uitvoeren.
Er dreigt gewoon dat de Griekse schulden met ongeveer 80% moeten worden afgeschreven. Het is daarom buitengewoon merkwaardig dat banken nog meer dan een seconde moeten nadenken om hun staatsleningen om te ruilen in een nieuw papiertje met gedeeltelijk onderpand. Het is even verbazend dat er geen run is op de Griekse banken.

Het positieve is dat Europese politici gezien hebben hoe veel geld de Grieken hebben weten los te peuteren van de rest van Europa. Europa moet dezelfde strategie toepassen op de rest van de wereld. Vooral op China en de VS. China gaat toch enorme verliezen lijden op hun overtollige valutareserves, laat ze die maar inzetten voor een goed doel (de redding van Europa), anders dreigt de euro minder overgewaardeerd te blijven tegen de yuan. Geithner begint het spelletje door te krijgen (te laat, de FED gaat Europa van ongelimiteerde liquiditeit voorzien in ruil voor overgewaardeerde euro's (maar gelukkig willen de Chinezen dat zo houden). Hij waarschuwde in Polen voor de te hoge begrotingstekorten in Europa (de balk in het iegen oog ziet hij niet). De IMF wordt gecontroleerd door Europa en gaat echt niet stoppen met Europa van geld te voorzien, dat ziet Geithner nu ook, maar wederom te laat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten