22 september 2011

FD: Nederland voor € 80-120 miljard aan de haak van de PIIGS

Het Financieele Dagblad had als een van zijn artikelen: 'Faillissement Griekenland kost Nederland €80 mrd' . Bron vanuit RTLZ, dus de cijfers worden wat lekkerder gemaakt.
Nederland is namelijk 5,7% van de ECB en als Nederland zich via het EFSF gebeuren garant moet stellen voor het totaal van € 1500-2000 miljard als nodig is bij een faillissement van Griekenland, dan is 5,7% van dat EFSF kapitaaltje €80-120 miljard.
Het EFSF moet dan uitgebreid worden voor een vangnet van Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje. Als ook Italië er nog bij komt (tamelijk voor de hand liggend), dan kom je in de buurt van de door Wellink genoemde € 3000 miljard nodig voor het EFSF.

Daarnaast gaat de ECB verschrikkelijke verliezen lijden op zijn aankopen (nu al € 152 miljard aangekocht aan PIIGS leningen). Het wordt de meest verlieslijdende onderneming in de wereld, geheel tegen de FED in die het meest winstgevende bedrijf in de wereld is.

Dit past wel in het straatje van de Griekse minister van financiën Venizelos, die Europa verwijt zo stom te zijn geweest hun banken zo veel schulden van PIIGS in portefeuille te hebben en dat nu willen afwentelen op de schouders van de Grieken. Laat de Europese banken eerst orde op zaken stellen en kom dan met meer bezuinigingen voor Griekenland aan, zo vindt hij.

Venizelos heeft wel een beetje gelijk. Als hij € 8 miljard krijgt, dan is het faillissement met drie maanden uitgesteld en dan kan het bankwezen in de tussentijd aardig bijgekapitaliseerd worden, zodat dan opnieuw leningen aan de PIIGS verstrekt kunnen worden.

Zowaar ben ik het een keer eens met Wilders dat we een flink deel van het geld dat naar Griekenland gaat niet terug zullen zien. Dan nog moet je ze helpen, maar niet met snel groeiende steeds hogere bedragen.

Overigens veronderstelt RTLZ een verlies van 100% op de gegeven garanties. Dat zal duidelijk minder zijn hooop ik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten