8 september 2011

Alan Blinder over de munitie van de FED

Voormalig FED gouverneur Blinder gaf zijn meningen over het FED beleid aan de Observatory Group. Het waren niet de duiven, maar de haviken die gevraagd hadden om een tweedaags overleg van de FED in plaats van 1 dag. Op die wijze konden ze beter hun stoom afblazen en duidelijk maken hoe onzalig al die QE plannen zijn.
Het werkgelegenheidsrapport van de vorige week deed de balans ineens omslaan richting de duiven. Ineens was Operatie Twist de consensus. Dat moet wel even slikken zijn geweest voor de dissidenten in de FED.
QE3 is nog steeds erg onwaarschijnlijk volgens Blinder (en Hilsenrath, de spreekbuis van de FED in de Wall Street Journal).
Blinder stelt dat de FED de rentevergoeding aan de banken van de FED negatief moet maken. -0,25% zou honderden miljarden exces reserves van banken aan het werk kunnen krijgen zo denkt hij. Maar zo ver is de FED nog niet (al zei Hilsenrath wel dat het ter tafel komt).
De FED kan allerlei meer risicovolle dingen opkopen dan staatsleningen (hypotheken, bedrijfskrediet, maar aandelen is uit den boze).
De FED kan ook zeggen welk werkloosheidsdoel men heeft (gouverneur Evans wil zo iets).
Blinder ziet wel iets in het geven van doelstellingen voor de 10-jaars rente en (hogere) inflatie(verwachtingen).

Bernanke mag vandaag nog wat duidelijker maken dan in Jackson Hole waarom het monetaire beleid nog ruimer moet worden in de VS. De groei is te veel beneden potentie en daardoor kan de inflatie niet uit de hand lopen als de FED verruimt. Daarbij moet hij uitleggen waarom de potentiële groei nog zo hoog is en daarom moet er zonneschijn in het verhaal van Bernanke komen.
Wie weet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten