20 juni 2012

Hoe zo ontkoppeling groei VS en Europa

De samenhang van de groei van Frankrijk met die van de VS is hoog (ongeveer 0,8). Je kunt niet erg goed de ontkoppeling zien van de groei van Frankrijk met die van de VS. Het verschil is wel eens groter geweest. Het verleden laat zien dat dit soort piekverschillen maar heel kort duren. Door het verschil in groei van de bevolking groeit de VS overigens wel gemiddeld 1% sneller dan Frankrijk, maar dat was na 2000 duidelijk minder. Zo vreemd zou het niet zijn als de VS weer enige jaren gemiddeld meer dan 1% sneller groeit.

 Andere landen in Europa hebben een lagere samenhang met de groei in de VS. Opgeteld correleert de groei van Europa ongeveer even sterk als die van Frankrijk met de VS. De onderlinge samenhang van de groei in de landen in Europa is lager dan die met de VS. Men had beter de dollar in kunnen voeren dan de euro.

Het plaatje van Rosenberg laat zien dat de groei van Europa nog maar heel kort lager is dan in de VS. Hij vraagt zich daarom terecht af: Hoe zo is er ontkoppeling van de groei van Europa en de VS

N.B. Rosenberg denkt dat dit betekent dat de VS straks even weinig gaan groeien als Europa nu, terwijl ik denk dat de oude groeiverschillen met de VS weer terug zullen keren via hogere groei in Europa dan nu.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten