6 juni 2012

Olieprijzen kunnen verder omlaag

De olieproductie is betrekkelijk snel aan het stijgen, maar de vraag is ineens stil gevallen. Door tegenvallende economische groei in China en Europa is het aanbod groter dan de vraag. Dit leidt normaal gesproken tot een val van de olieprijzen (dat is al gaande, het aanbod is al de nodige weken groter dan de vraag). Men is ineens niet meer bang voor strapatsen van Israël in Iran. Ook de extra vraag van Japan om kernenergie te vervangen helpt niet meer.


Vooral Saoedi-Arabië doet nu zijn best nog even wat olie te verkopen tegen mooie prijzen. Men zegt dat ze de olieprijs boven $100 willen houden, maar dat is te hoog nu de euro en andere valuta's te zwak zijn: in de Eurozone betaalt men nu bijna de hoge prijzen van 2008 in euro's en dat is niet geheel in lijn met de zwakte van de economie.
Ook in Irak stijgt de productie (maar minder dan beloofd). Dit wordt dan weer ongedaan gemaakt door de daling in Iran.

 De olievoorraden van de handel beginnen de laatste weken ook een beetje te veel uit te puilen en dat is niet goed voor en hoge olieprijs.
Ook de positionering van de speculators op de futuresmarkt ziet er nog steeds slecht uit voor degenen die hogere olieprijzen willen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten