3 juni 2012

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week



De eurocrisis verdiepte zich verder afgelopen week. Het verdwijnende vertrouwen in banken leidt tot een sluiprun op de banken via het omzetten van spaargeld tegen AAA obligaties tegen elke prijs (Duitsland leent met looptijden tot een paar jaar tegen een negatieve rente, in Zwitserland is zelfs op vijfjaarsobligaties de rente negatief).
Een en ander is een rentekrach aan het veroorzaken, die van de week nog verergerd werd door het slechte economische nieuws. Vrijwel alles viel tegen, ook in de VS.

De groei in het eerste kwartaal in de VS werd naar beneden bijgesteld tot slechts 1,9% (door minder voorraadgroei (gunstig) en minder overheidsuitgaven (is slechts tijdelijk).
Bijna overal in de wereld vielen de PMI's tegen, in Japan, de VS en China nog het minste.
Het belangrijkste economische nieuws was het bitter tegenvallende banengroeicijfer (69.000 en vorige maand 77.000)met flinke neerwaartse herzieningen in de afgelopen maanden. Voordeel is wel dat QE3 nu een flinke stap dichterbij is gekomen, omdat Bernanke gezegd heeft dat hij met buil met geld gaat rammelen als de werkgelegenheidsgroei onder 100.000 blijft. Men zit zich verlekkerd minder arm te rekenen met verlenging van Operatie Twist en QE3 (de FED bezit nog steeds niet alle langlopende obligaties en MBS-en).

Niet al het nieuws was slecht. De rente in Frankrijk, Spanje  en Italië werd minder hoog op vrijdag. De Case Shiller huizenprijzen stegen een fractie in de VS.  De vooruitlopnde component van de ISM, nieuwe orders, steeg tot een mooie dikke 60.
De inflatiecijfers waren gunstig, niet alleen door de lagere olieprijzen (gunstig voor consumptie).

Beurzen doorbraken allerlei steunniveaus, maar lijken voldoende oversold om de neerwaartse mars even te stoppen. Veel reden tot optimisme is er nog niet tot de Griekse verkiezingen, maar misschien durft men toch een voorschotje te nemen op minder slechte tijden.

Men werd ook pessimistischer over China (geldgroei etc) en de groei van India viel met 5,3% eveneens zwaar tegen.

plaatje via http://blogs.reuters.com/felix-salmon/files/2012/05/grge.jpg: de Grieken vinden met een Albanese meerderheid dat ze recht hebben op steun van Duitsland, Nederland en Finland vanwege de slechte behandeling van Griekenland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten