28 juni 2012

Eurotop kan meevallen

Er is enorme druk op Angela Merkel om toe te geven aan de snode plannen van van Rompuij, Barroso, Rajoy, Monti, Hollande en vele anderen. Een blanco cheque dat is wat nodig is, een bazooka, een bankunie, een investeringsplan.

Diverse keren per dag moet Merkel melden dat er geen sprake kan zijn van eurobonds en andere zaken die onbeteugeld schulden maken in de hand werken.  Zo lang als ze leeft zal het er niet van komen, roept ze steevast. Ze wordt nu al vergeleken met de Iron Lady. Dat klinkt als de minister van financieën die steeds zegt dat er echt geen devaluatie op til is, nee echt niet, tot het ineens toch gebeurt. Dan is ze ineens de Golden Girl.

De verwachtingen zijn ondertussen keurig naar beneden gemanaged en elk sprankje hoop op een bankunie, eurobonds en fiscale unie binnen tien jaar gaat positief opgevat worden. Op de huidige top kunnen slechts kleine stapjes gemaakt worden. Er kan iets eenmaligs gedaan worden voor banken met centjes ESM zonder dat eerst een individueel land centjes verstrekt, er kan wat gedaan worden met overheidsinvesetringen (eventueel via EIB), En er kan een stap in de richting van ERF (European Remption Fund over de te hoge (>60% BNP) staatsleningenpot.
Bij voorkeur moet er ook iets komen dat op goede wil lijkt, waarmee Monti en Rajoy en Hollande mee thuis kunnen komen zonder dat Angela een Golden Girl wordt.

Het is echt wel tot Duitsland doorgedrongen dat er iets moet gebeuren. Zoals de Duitse kranten zeggen: er moet gekozen worden voor iets heel slechts of iets dramatisch slechts, en laten we dan maar voor heel slecht gaan. Dat gaat uiteindelijk wel gebeuren, maar eerst moet moral hazard verminderd worden.

In Nederland is nog niet erg doorgedrongen dat we beter voor iets heel slechts kunnen kiezen. We knorren van voldoening dat door onze exportprestaties de groei in het eerste kwartaal toch positief bleek te zijn, waardoor ons overschot op de lopende rekening zo ondraaglijk groot is geworden dat schuld en verderf is en wordt gezaaid in de PIGS. Maar meebetalen aan hun noden, nee dat zit niet meer in ons bloed getuigen voorstellen ontwikkelingshulp te minimaliseren en ander populistisch geweld. Gelukkig worden we niet meer serieus genomen in Europa.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten