29 juni 2012

Oldenburg


Ik ben enige dagen in Duitsland geweest. De start was in Oldenburg waar we terechtkwamen via het boemeltje van Groningen via Nieuweschans naar Leer.
Oldenburg is inderdaad oud, tenminste, weer oud gemaakt na de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog.
Het was de avond van de wedstrijd Duitsland- Griekenland en we gingen daarvoor een café binnen waar ze niet al te luidruchtig en opgefokt op alles reageerden. Een veilige plaats dus voor wanneer je een niet al te groot gat in de lucht sprong voor een doelpunt van Duitsland. Al kijkend verbaasden we ons er steeds meer over hoe weinig ze reageerden op de wedstrijd. Het waren vooral praatgroepen met een groot overwicht aan vrouwen, maar toch. Ook de obers werden niet koud of warm van de doelpunten. Pas bij het vierde Duitse doelpunt ontstond enige belangstelling. Een stap buiten dat café belandde je natuurlijk weer in een luid toeterende massa die ons voor de gek hield met dat “unbesiegbares Holland”.

Een van de aardigste musea van Oldenburg is Natur und Mensch. Daar liggen drie veenlijken geëxposeerd (zie foto’s, terug gereconstrueerd en hoe ze er nu uitzien). Door de chemicaliën worden de haren rood. Dat was de reden dat men in Assen, waar ze ook een veenlijk vonden, dachten dat het meisje pas recentelijk vermoord was. De veenlijken van Oldenburg worden geschat ongeveer 2300 jaar oud te zijn.
Verder was er een aardige tentoonstelling over meteorieten. Grote inslagen zoals die in Yucatan 65 miljoen jaar geleden werken nog miljoenen jaren door in het klimaat. De eerste jaren zijn de gevolgen uiteraard het grootst. Veel stof in de lucht zorgt voor jaren koude en misoogsten. De ozonlaag verdwijnt voor een behoorlijk deel. Grote inslagen zijn de komende tig jaren niet te verwachten, maar rond 2029 komen enkele kleinere meteorieten (0,1 kilometer of groter) heel dicht langs de aarde, waarvan een ons rakelings op 30.000 kilometer zou passeren.Een Schloss zie je al snel in Duitsland
Oldenburg is een zusterstad van Groningen, hier Oldenburgs variant op het paard van ome Loek.

1 opmerking:

  1. Mooie beelden. Ik ben er een tijdje geleden ook geweest voor een lezing aan de universiteit en heb er toen ook het Horst Janssen museum bezocht. Echt wel de moeite.

    Groeten,

    Senior Invest

    BeantwoordenVerwijderen