14 juni 2012

Nederland zakt weg, retail sales drama, investeringen draaien naar beneden (Juglar)

Ach, ach wat een rampspoed. De club van optimisten is op vakantie en de club van pessimisten is alom aan de macht.

De rente in Duitsland loopt op terwijl de beurzen dalen en de Spaanse rente boven de 7% bivakkeert.Als je de verhalen van Lombard Street Research leest, wordt je er ook niet vrolijk van. Bovenstaand hun plaatje voor de Nederlandse retial sales. -11% jaar op jaar, -6% als je het corrigeert voor feestdagen.Charles Dumas: gelukkig krijgen de anti-europartijen straks de meerderheid in Nederland en wordt het onzalige plan om het begrotingstekort flink terug te brengen getorpedeerd. Vooral voor Nederland met zijn monumentale overschot op de lopende rekening (7-8% BNP) is het heel slecht zo’n klein begrotingstekort te hebben en dit terugdringen terwijl je in een zware recessie zit is al helemaal mesjogge. Dat enorme overschot op de lopende rekening brengt de handelspartners in moeilijkheden.


Dan Duitsland. Daar denkt men dat je kunt helpen door aan Spanje geld te lenen voor zijn banken. Dat is niet goed: het geld moet geschonken worden, niet geleend. Duitsland moet ook zorgen voor een flinke inflatie om de andere landen weer concurrerend te maken. Ook het begrotingstekort moet omhoog. Dat gaat allemaal niet gebeuren. Duitsland komt daardoor nu China minder gaat investeren in zwaar weer. Merkel verdient het daarom in de komende verkiezingen gedecimeerd te worden. Hollande ziet dat vol vertrouwen tegemoet en gaat door met zijn anti-europolitiek die steeds populairder wordt.

Verder van http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/9330398/Debt-crisis-Germany-signals-shift-on-2.3-trillion-redemption-fund-for-Europe.html
Men zit plannetjes te maken voor een Euro Redemption Fund, waarbij alle overheidsschuld boven 60% wordt samengenomen en wordt gegarandeerd door de EU (Duitsland dus).


Duitsland verliest dan een deel van zijn status als veilige haven. Misschien verklaart dit waarom vandaag de Duitse rente steeg bij een dalende beurs en rentes in Spanje van 7%. (op zich is dit goed nieuws)

We zijn op het ogenblik zo dom dat we denken alleen voor de Grieken te moeten betalen, maar dat moet ook voor de Italianen, Spanjaarden, Portugezen en Ieren en straks ook Fransen.

Het rapport van Lombard Street Research, Dumas, wordt verketterd. De laatste berichten geven echter aan dat ze de kosten van het overeind houden van de euro onderschat hebben.

Net zoals de Grieken niet door kunnen gaan met bezuinigen, kan Duitsland doorgaan met het overeind houden van de euro via stapje voor stapje centjes in het putje te blijven gooien. Dat worden steeds meer centjes en de put wordt maar niet gedempt op die manier.

In Grieken vluchten nu niet alleen depositohouders, maar nu zelfs hele banken. Credit Agricole trekt zijn handen af van dochter (Emporiki, de zesde bank) in Griekenland.

Nigel Farage sprak het europarlement toe met al zijn wijsheid waar de rest niet van terug had (aanrader)
http://www.youtube.com/watch?v=TN_1mF-3JTI

In Europa is de industriële productie behoorlijk aan het dalen, in overeenstemming met wat de PMI’s beloofden (op zich geen negatieve verrassing).

Er beginnen nu allerlei aanwijzingen te komen dat de investeringsgroei in Europa negatiever aan het worden is. De golf van de investeringen (juglar) is in Europa binnen 3 jaar alweer naar dikke minnen aan het gaan. Dat hoort pas na 5-10 jaar te gebeuren. Dit is een soort dubbele dip van de investeringsgroei.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten