20 juni 2012

FED: dan maar extra Twist

De meest populaire kop bij de lezing van de theeblaadjes van de FED met hun statement en voorspellingen is: The FED twists again, of let us twist again.
Dat was de belangrijkste beslissing: men verlengt de Operatie Twist waarbij ze steeds langere duraties kopen tot eind dit jaar. Daartoe matigen ze het tempo, anders zouden ze over drie maanden al klaar zijn.

Wat ze met de rente zouden doen, dat was geen vraag: die hebben ze al tijden beloofd tot 2014 op 0 te houden, ook al ziet de helft van de FED-leden eind 2014 hogere rentes. Enkele haviken hebben hun rentevoorspelling voor 2014 wel verlaagd, zoals in het plaatje van Capital Economics te zien is.
Er blijft een Albanese consensus dat de FED rente op lange termijn 4% of hoger moet zijn. D.w.z. er is wel een onderbouwing voor een ultimate forward rate van de Nederlandse pensioenverplichtingen van 4,2%.

Men bracht de voorspellingen voor de groei en inflatie terug. De werkloosheid zal "only slowly" dalen in plaats van "gradually"als ze de vorige keren hoopten (dat krijg je als je de voorspelling voor de groei van 2013 zo flink terugbrengt tot onder de potentiële groei). De FED voldoet niet meer aan zijn doelstellingen: de werkloosheid is te hoog en de inflatie te laag. Toch is er nog niet gegrepen naar het wapen van QE3.
De inflatieverwachting is nog niet op de door Bianco gedroomde 1,8% om QE3 te rechtvaardigen.
Men wil het kruit nog droog houden tot de andere centrale banken door de bocht komen. Uiterlijk op Jackson Hole zal Bernanke wel gaan uitleggen dat de FED agressiever moet zijn. Tenslotte meldde hij vandaag wel dat de FED is:  “prepared to take further action”


 Bovenstaand plaatje van Sober Look geeft aan dat sommige dingen wel goed beginnen te gaan in de ogen van de FED: sinds betrekkelijk kort (augustus 2011) is de kredietgroei weer op gang gekomen. Dat gaat binnenkort voelbaar worden in de economische groei

Geen opmerkingen:

Een reactie posten