7 juni 2012

Spanje niet verloren, geen 50% jeugd zonder werk en studie

Bovenstaand plaatje via de FT (http://blogs.ft.com/the-world/2012/06/half-of-young-spaniards-are-not-on-the-dole/#ixzz1wuIfKwNb) is het bekende plaatje dat de jeugdwerkloosheid 50% is in Spanje en Griekenland. Spanje is daarom reddeloos verloren.
Nog wat beter kijken naar de cijfers vond FR, moet je niet corigeren voor mensen die studeren? Als je dat doet, dan ziet het plaatje er heel anders uit. Dan staat de jeugd van Turkije en Israël (vanwege militaire dienst) er heel slecht voor. Druiloren zeggen natuurlijk dat het lagere cijfer komt omdat Spanjaarden tegen beter weten in maar door blijven studeren en daarna werkloze drs zijn.  
Nederland scoort geweldig op dit plaatje. Bijna al onze meisjes tussen 16-24 studeren kennelijk of werken, net als de jongens en dat is in heel wat landen anders.
In dit plaatje van The Economist scoort Nederland ook het beste qua well being (samen met Noorwegen). Spanje scoort opnieuw ongeveer in het midden, dat valt wel mee. Binnen de OECD is Turkije opnieuw het slechtste jongetje in de klas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten