16 juni 2012

Olieproductie gaat verder stijgen

Het jaarlijkse energierapport van BP laat zien dat de oliereserves flink aan het groeien zijn. 72% is nog steeds onder de grond van het Midden Oosten. Vorig jaar boekte vooral Irak reserves bij (28 miljard vaten op een totale bewezen reserve in de wereld van 1652 miljard).
Vooral Latijns Amerika en Afrika rukken op qua reserves.

Dit zijn alleen nog maar de conventionele reserves. Via fracking (en horizontal drilling) gaan de reserves enorm stijgen. Amerika gaat hierdoor ongeveer de grootste olieproducent in de wereld worden. Ook Rusland gaat zich op de frackingtechnologie werpen om de grootste olieproducent te blijven (dat gaat dan wel vooral via Amerikaanse technologie). China zal vermoedelijk volgen. Bij conventionele olie zal Irak proberen even veel olie te produceren als Saoedi-Arabië.

De plotselinge opmars van de VS door die fracking revolutie is het meest opvallend.

De omkeer van de trend zet de piekolietheorie van Hubbert zwaar onder druk. De terugval van de conventionele productie gaat voor een groot deel opgevangen worden door fracking.En die conventionele productie gaat voorlopig niet terugvallen door de opkomst van Brazilië, Irak en enkele landen in Afrika.

(bron: http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2012/06/daily-chart-7)


Wat zei Dudley (baas BP) bij de presentatie van hun jaarlijkse rapport?
2011 was een bijzonder jaar met grote verstoringen van de olieproductie in Libië en de plotselinge extra vraag uit Japan door hun vreselijke tsunami.
Dat de olieprijzen toch niet extreem stegen kwam door de daling van de aardgasprijzen in vooral de VS.
De groei van de energievraag komt uit de opkomende landen, +5,3% in 2011 (China nam daar 71% van voor zijn rekening) en daar stond een daling van 0,8% in de OECD- landen tegenover. De groei van China vangen ze vooral op met steenkool. Alleen al hierdoor steeg de steenkoolproductie met 5,4%, olie 1% en aardgas 2,3% in de wereld.
De groei van de olieproductie in de werld kwam vooral door de groei van schalieolie in de VS (via fracking).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten