10 juni 2012

Hoe veel geld heeft Spanje nodig voor de banken

De cijfers hoe veel geld Spanje nodig heeft voor zijn banken vliegen je om de oren. Iedereen komt met andere cijfers op de proppen.
Spanje heeft € 100 miljard maximaal toegewezen gekregen van de Europese steunfondsen om de gaten te dichten bij de banken. Het IMF heeft eerder een raming van € 40 miljard als benodigd afgegeven (dat is ook  de consensus nu dat de baken dringend extra nodig hebben). Je hoort getallen tussen de € 15 en  € 120 miljard. Banken ter grootte van 30% van het totaal dat de banken hebben heeft grote steun nodig (bankia is daar de helft van). De andere 70%, de grootbanken als Santander zouden het zonder steun afkunnen.
Een bedrag van € 100 miljard lijkt bescheiden, eenvoudig op te hoesten vergeleken met vergelijkbare cijfers voor Ierland, toch een veel kleiner landje. Ierland ging wel garant staan voor alle bankschulden was daardoor in een klap een noodlijdende natie die bakken met steun van Europa nodig haf.

José Alzola van de Observatory Group geeft de volgende cijfers:
De cijfers voor het extra benodigde bankkapitaal zijn flink de lucht ingegaan doordat de nieuwe regering de banken dwong extra te reserveren voor wat er komen ging. Men moest eerder gaan reserveren voor de probleemleningen. Een oekaze in februari dwong de baken € 25,1 miljard extra te reserveren voor slechte schulden (zodat men dan een reserve zou hebben voor 50% van de slechte schulden).
In mei vond de nieuwe regering de tijd rijp om de banken eens 30% te laten reserveren voor niet probleemleningen waarvan men op zijn klompen kan aanvoelen dat dit probleemleningen worden. Daar was € 26,4 miljard mee gemoeid.
De teller stond toen op € 15 miljard extra reserveringen voor die 30% zwakkelingen (ter vergelijking: de spaanse banken maakten in 2011 € 47 miljard winst).
Eind mei bleek na het eruit trappen van het management van Bankia dat deze bank geen € 7,5 miljard nodig had maar € 19 miljard (of € 29 miljard zoals het nieuwe manegement vroeg).
  Men wacht op wat het IMF denkt dat de banken extra nodig hebben. Maandag komt men waarschijnlijk met de getallen. In het basiscenario zou dit € 40 miljard zijn en in een wat slechter scenario meer, me denkt aan € 80 miljard.

Dit soort schattingen zijn heel moeilijk te maken. Als de economsiche groei niet al te slecht is (-1,8% in 2012 en 0 in 2013) zou het mee kunnen vallen en bij die € 40 miljard kunnen blijven. Als de onroerend goed prijzen nog een verdere flinke schuiver maken, dan is die € 80 miljard waarschijnlijk niet eens genoeg. Maar ach, zelfs € 120 miljard is toch echt niet zo moeilijk om op te brengen voor de Europese Unie. De zorgen over Spanje lijken ietwat overdreven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten