29 juni 2012

Nee, geen bazooka op de eurotop maar toch

Alweer was het de doemdenkers duidelijk: Europa had nog enkele dagen te gaan voordat het totale fiasco zou optren (Soros) of de depressie nu toch echt zou toeslaan (Roubini).
Nu laten die domme beleggertjes zich weer het bos insturen door afgedwongen beloftes dankzij Monti en sidekick Rajoy. Er is geen stap voorwaarts gemaakt richting fiscale unie of bankunie.
Frau Merkel is gewoon een beetje gekapituleerd en dat is het dan (zo weinig dat Rutte zich weer in Nederland kan vertonen na zijn ferme taal dat hij niet zou toegeven en geen nieuwe instrumenten zou accepteren, dus toch (zoals verwacht)).

De toezegging die gedaan is, is meer een getuigenis van goede bedoelingen, nog niet concreet, maar dat zal het wel worden (er is nog geen duidelijkheid over een toezichthoudend iets voor de banken, er is nog geen duidelijkheid hoe de banken gerekapitaliseerd kunnen of moeten worden).
Er zijn schone beloftes gedaan voor een Euro-TARP t.z.t. net zoals al eerder gedaan is om tot een fiscale overeenkomst waarbij alle landen hun begrotingstekort -echt waar t.z.t. onder de 3% zouden brengen of liefst naar 0. Beloven kost niets en politici zijn er dol op.

Er wordt in ieder geval met geld gesmeten en daar wist de markt wel raad mee: omhoog met die koersen en omlaag met de PIGS rente.
Er is immers een stap gemaakt richting een bankunie.
Monti en Rajoy hebben laten zien dat ze samen heel wat kunnen bereiken, Merkel kunnen doen smelten tot een Golden Girl. Het geld komt van ESM en er is geen gedonder met achterstelling.
Er komt een groeipact van € 120 miljard om de groei te stimuleren.
Er mag geld besteed worden om de rentelast van Italië, Spanje etc te doen verminderen.
Hulp aan banken is buitengewoon gunstig voor Ierland dat met terugwerkende kracht minder in de zorgen zou komen te zitten.

Maar is dit de bazooka die alle problemen wegschiet? Nee en ja.
Nee, omdat niets echt concreet is gemaakt er niet direct een fiscale of bankunie komt. Ja, omdat duidelijk is dat de zuidelijke staten altijd geld gaan krijgen in de toekomst op de nieuwe tactiek: gewoon de boel stillegen en er komt een cadeautje. Er is geen eind aan de cadeautjes te zien. Dat is voor de markten positief.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten