7 juni 2012

Bianco’s conference call (1): de bankrun

Europa is bezig geweest de markten richting een melt down te trekken. Dat kwam volgens (o.a.) Bianco door de deposito bankruns in Griekenland en Spanje.

Na de Griekse verkiezingen van 6 mei zijn de markten in de paniekstand geraakt. Grieken hadden ineens nog betere redenen om aan te nemen dat ze plotseling drachmen op hun bankrekeningen zouden zien staan in plaats van euro’s, vergelijkbaar met het Argentijnse recept toen plotseling Amerikaanse dollar deposito’s Argentijnse waardeloze peso’s werden.

Men was in de PIGS al de nodige maanden bezig alle deposito’s richting Duitsland/Nederland/ Luxemburg/ VK/ Zwitserland te sluizen, maar dat versnelde ineens. Het werd helemaal serieus toen de Spanjaarden zagen dat de banken zo veel steun moesten krijgen dat die alleen in peseta’s was uit te betalen.

Weg dus met je deposito’s in de PIGS. Men kocht Duitse staatsleningen tegen elke prijs en bracht geld naar veilige (N)oorden.

De laatste paar weken is een en ander dus in stroomversnelling geraakt en volgens Sober Look/ Kostas Kalevras is er plotseling de laatste paar dagen € 68 miljard extra MRO (main refinancings operation facility) geld getrokken van de ECB en dit is noodgeld, dat zou wel eens nodig moeten zijn geweest om het gat dat de bankruns slaan even te repareren.    

Een en ander is ook te zien aan de exponentieel stijgende Target2  tegoeden die de Bundesbank (en DNB) in de mik geschoven krijgen om de tekorten van de zuidelijke banken te bekostigen. Dat is een potentiële ramp voor de Duitse en Nederlandse belastingbetaler. Luxemburg bestaat straks niet meer als Target 2 verkeerd gaat.
Binnen de kortste keren (als de trends aanhouden) komen deze Target2 saldi boven het maximum voor Duitsland (27% van het kapitaal van de ECB), dat dan aangepast moet worden.

Merkel dwingt de andere landen richting fiscale unie, maar dat gaat van de week (of in 2012) niet meer lukken. Dus voorlopig nog geen eurobonds. Angela heeft gelijk volgens Bianco. Zonder fiscale unie moet je geen eurobonds uitgeven. Uiteindelijk moeten alle banktegoeden even goed zijn in elk land, maar zo ver is het nog niet.

Natuurlijk komt er allerlei praat over de bankunie, maar dat gaat allemaal lang zo snel niet als de markten willen.

Kan de beurs dan niet meer omhoog? Jawel, op de hooprally (andere post over Bianco)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten