12 juni 2012

Markt bij nader inzien markt niet blij met redding Spaanse banken

Bovenstaand plaatje is van Rajoy uit de WSJ. Als een CEO zo op de foto staat, kun je het aandeel beter verkopen. Rajoy speelt het spel ragfijn, hij heeft geen bezuinigingsplan om de oren geslagen gekregen, o.a. op voorspraak van Monti (die als volgend slachtoffer de bui al ziet hangen). Nu meer bezuinigen lijkt  contraproductief gezien de werkloosheid.
Spanje heeft toegang tot € 100 miljard goedkoop geld en dat is gunstig. Dat geld moet van het EFSF komen, want als het van het ESM komt dan worden de andere beleggers in Spaanse staatsleningen banger (ESM gaat voor op hen, EFSF niet).

Deze € 100 miljard is niet de grote bazooka waar je alle problemen mee wegschiet.
Dat zou ERF, European Redemption Fund, kunnen zijn, waarbij alle staatsschuld boven 60% BNP wordt gepoold. Maar dat gebeurt voorlopig nog niet, want Duitsland ziet dit niet zitten.
Duitsland begint echt benauwd te worden over het Target2 saldo, de schuld van andere centrale banken aan de Bundesbank.
De bankrun laat zijn sporen na in Target2 in Spanje.
Alle hoop is nu op actie op de eurotop eind deze maand.

De aandelenmarkten hadden slechts enkele uren vertrouwen in de actie van politici. Misschien komt het vertrouwen weer terug met actie op de eurotop (start van een start van een bankunie) in combinatie met hulp van ECB, FED, BOE etc.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten