10 juni 2012

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Spanje overheerste het nieuws opnieuw. Spanje heeft toch Europese steun moeten aanvragen voor het dichten van de kapitaalgaten van de Spaanse banken ter grootte van naar men denkt € 40 miljard, maximaal € 100 miljard mag het Spaanse beroep op de Europese steunfondsen zijn voor bankherkapitalisatie. Fitch vond het welletjes en deed een flinke downgrade tot nog net investment grade voor Spaanse staatsleningen.

De ECB vertikte het de rente te verlagen (zoals verwacht) en de Bank of England kwam niet met QE op de proppen. Ook Bernanke beloofde bij zijn getuigenis voor congres/senaat niet met onmiddellijke ingang meer QE en/of twist. Dat kon de markt niet bekoren. Maar Bernanke formuleerde een en ander wel zo dat je er QE3 op termijn uit kon afleiden (80% kans volgens MS).

De week begon met een herstelrally van een te erge oversoldsituatie.
De banken zijn nijver bezig de groeivooruitzichten van China en India te downgraden.
China verlaagde voor het eerst in jaren de rente met 0,25% en deed wat aan deregulatie van banken. De beurzen waren daardoor benauwd dat de economische cijfers komende week wel eens erg slecht zouden kunnen zijn en beloonden de stap niet met koersstijging. De yuan bleef zwak.

Het economische nieuws in de VS was zo slecht nog niet: de intial claims voor werkloosheid daalden eindelijk weer eens een keer (maar zijn net te hoog voor een daling van de werkloosheid), de ISM non manufacturing (dienstensector) viel mee, het handelstekort daalde. Nieuwe orders waren niet goed, maar alleen slecht bij niet duurzame goederen, de huizenprijzen stegen voor het eerst in tijden volgens CoreLogic (die gebruikt FED). De flow of funds van de FED gaf dan ook braaf aan dat de waarde van huizen in Amerika in het eerste kwartaal was gestegen (tot $ 16.050 miljard) en dat bij een afname van de hypotheekschuld met $ 85 miljard.
de arbeidskosten per eenheid product stegen minder dan gedacht, de arbeidsproductiviteitstijging was meer negatief dan gedacht in het eerste kwartaal.
De ingeprijsde inflatieverwachtingen namen af en dat maakt QE3 weer iets makkelijker.

In Duitsland en Frankrijk vielen de diensten PMI's ietsje tegen en verslechterde de handelsbalans van Duitsland en Frankrijk een beetje. Maar in Italië en het VK viel de diensten PMI weer wel mee. In China was deze 54,7, eindelijk weer eens een mooi cijfer uit China.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten